Algemeen

Lange formatie ongunstig voor ondernemers2 min lezen

By 22 mei 2017 No Comments

Hoe langer het duurt voordat er een nieuw kabinet is gevormd, hoe langer de Nederlandse ondernemer te maken heeft met een demissionair kabinet. Veel noodzakelijke aanpassingen in de wetgeving worden daardoor vooruitgeschoven. Tegen de tijd dat de wetgeving eindelijk doorgevoerd kan worden is het misschien mosterd na de maaltijd.

Een nieuw kabinet moet onmiddellijk aan de slag om een begroting voor volgend jaar op te stellen. Als dat niet op tijd gebeurt, blijven er kansen liggen en dat is slecht voor de economie.

Op dit moment lijkt er nog geen zicht op een nieuw kabinet. Maar ondernemers willen graag zo snel mogelijk duidelijkheid vanuit Den Haag. Er ligt een behoorlijke stapel wetsvoorstellen en initiatieven waarmee de Tweede Kamer pas aan de slag gaat als er een nieuw kabinet gevormd is.

Voorbeelden
Een belangrijk voorbeeld is het overheidsinitiatief Invest-NL genoemd, bedoeld om projecten van de grond te krijgen. In februari maakte het kabinet bekend hier 2,5 miljard euro voor te reserveren. Ondernemers zouden er vanaf begin 2018 van kunnen profiteren. Door de langdurige formatie bestaat echter het gevaar dat de introductie van dit initiatief een jaar wordt uitgesteld.

De kans op een ‘beleidsarme’ begroting voor volgend jaar wordt steeds groter. De eerste schetsen van de rijksbegroting worden de komende weken namelijk al gemaakt. Ook de mkb-toets, aan de hand waarvan beoordeeld kan worden of wetten en regels geen onnodige beperkingen voor ondernemers opwerpt, mag niet nog een jaar blijven liggen.

Als laatste voorbeeld wordt de Wet Markt en Overheid genoemd, een wet die oneerlijke concurrentie tussen overheid en bedrijfsleven moet voorkomen. De noodzakelijke aanscherping van VVD en D66 om alsnog het gewenste resultaat te behalen, kan op dit moment ook niet worden ingevoerd.

De economie trekt aan en de werkloosheid daalt. Kortom; het gaat goed met Nederland. Maar het uitstellen van de volgende stap in de ontwikkeling heeft tot gevolg dat de stijgende lijn zal afvlakken.

Aldus Michaël van Straalen, van MKB-Nederland in een interview met NU.nl.