Algemeen

‘Lening voor mkb blijft risico voor banken’1 min lezen

By 30 november 2016 No Comments

Volgens directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB) blijft het ingewikkeld en risicovol voor banken om bedrijfsleningen te verstrekken aan het mkb.

“Het eigen vermogen van het mkb is nogal geraakt door de crisis en heeft zich nog niet hersteld. Dat betekent dat kredietverlening aan het mkb riskant is”, aldus Sijbrand.

Het zijn kleine leningen met lage opbrengsten, terwijl het traject dat gevolgd moet worden om de leningen zorgvuldig te verstrekken gelijk is aan dat van een groot krediet. De kosten die een bank moet maken zijn dus relatief hoog. “Dat maakt het allemaal een problematisch product. En dat is een van de redenen waarom mkb-kredietverlening gewoon lastig is”, zegt Sijbrand.

Mkb-bedrijven moeten volgens Sijbrand eerst zelf hun eigen vermogen vergroten, zodat geldverstrekkers makkelijker een financieringsaanvraag goed te keuren. “Daar gaan banken niet over en wij ook niet. Daar moeten andere oplossingen voor gezocht worden.”

DNB wil in 2017 een onderzoek doen naar de lopende bancaire leningen aan het mkb. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook bekeken of het onderpand op de juiste waarde is geschat.

Dit lijkt tegenstrijdig te zijn aan het onlangs door ons gepubliceerde bericht, waarin we berichtten dat er meer financiële ruimte bij banken wordt gecreëerd. Het ministerie van Economische Zaken steekt 35 miljoen extra in garanties voor leningen voor het mkb. Daardoor zou het juist iets makkelijker moeten zijn voor het mkb om een financiering af te sluiten.

Verder lezen