Algemeen

Meedoen met een energiecollectief, verstandig of niet?3 min lezen

By 25 oktober 2016 No Comments

De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis organiseren energiecollectieven, maar er zijn ook energiecollectieven speciaal voor ondernemers. De vraag is: loont het nu wél of niet om mee te doen met een collectieve inkoop? En is het wel slim om als ondernemer met een collectief voor consumenten mee te doen?

Loont het om met een energiecollectief mee te doen?

Iedere ondernemer begrijpt dat hoe méér je van iets koopt, hoe lager de prijs per stuk wordt. Een caféhouder geeft geen korting aan een groepje van drie vrienden aan de bar, maar wél aan het bedrijf dat een aangeklede personeelsborrel met tachtig man wil organiseren.

Toch komt het vaak voor dat collectieve prijzen enorm van elkaar verschillen en soms zelfs helemaal niet goedkoper zijn. Hoe kan dat toch?

Dit komt doordat energie een bijzonder product is: de energieprijzen veranderen -letterlijk- iedere dag. Op dit moment zijn de prijzen bijvoorbeeld al een tijd hard aan het stijgen. De olieprijs (die indirect bepalend is) staat op het hoogste punt van het afgelopen jaar – en stijgt door.

Het moment van inkoop is bepalend voor de prijs van een energiecollectief. De tarieven die op de websites van energieleveranciers staan, worden niet dagelijks aangepast, waardoor het verschil minimaal of zelfs negatief kan lijken. Echter: leveranciers berekenen die prijsstijgingen in hun variabele contracten achteraf wel degelijk door, dit zijn de onaangename verrassingen op de eindnota.

Wie een nieuw energiecontract wil afsluiten, doet er eigenlijk altijd verstandig aan om dit via een collectief te doen. Collectieve tarieven zijn in principe gewoon lager. Niettemin is het verstandig om je goed te oriënteren. Let hierbij vooral op contractduur en vastrecht. En wanneer je op een vergelijkingswebsites kijkt: let op of de tarieven écht zo laag zijn, of eigenlijk alleen maar bestaan uit een korting of cashback helemaal aan het einde van het contract (of zelfs alleen als dat verlengd wordt).

Collectief voor consumenten of ondernemerscollectief?

De meeste leveranciers hanteren verschillende tarieven en contracten voor consumenten en ondernemers. Over het algemeen zijn zakelijke tarieven gunstiger. Logisch: een bedrijf zal gemiddeld meer verbruiken dan een particulier.

Iedereen met een KvK-inschrijving kan gebruik maken van die zakelijke tarieven. Dit geldt dus óók voor de privé woning van een zzp’er. Zolang de rekening gewoon uit privé middelen betaald wordt, heeft dit geen enkele fiscale consequentie.

Service en kennis

Er is nog een andere reden voor ondernemers om voor een ondernemerscollectief te kiezen. Een restaurant, een autobedrijf, een bloemenzaak… Hun situatie is vaak ingewikkelder dan die van een eenvoudige consumenten energieaansluiting. In veel gevallen is er bijvoorbeeld sprake van meerdere meters. Het correct oversluiten van een bedrijf vereist specifieke vakkennis en vaak persoonlijk advies. Dit ontbreekt meestal bij consumentencollectieven, waar tienduizenden “eenvoudige” aansluitingen in één keer geswitchd moeten worden.

MKB Collectieven: vijf jaar ervaring en al meer dan 200.000 aansluitingen van ondernemers!

Deze maand is het vijf jaar geleden dat MKB Collectieven begon met het organiseren van energiecollectieven voor ondernemers. Intussen zijn er al meer dan 200.000 ondernemers die meededen met collectieve onderhandelingen.

Kennis en service

De kracht van MKB Collectieven is niet alleen de grootte, maar vooral ook de persoonlijke aandacht voor haar deelnemers. Dagelijks bellen en mailen tientallen ondernemers met hun vragen. Iedereen wordt persoonlijk geholpen en van advies voorzien. Dat is het voordeel van jarenlange ervaring en de missie om iedere deelnemer de beste deal te bezorgen.

De energieprijzen stijgen. Dit is hét moment om naar uw energiecontract te kijken. Doe mee met MKB Collectieven: u ontvangt het collectieve aanbod per post en heeft vervolgens 14 dagen om een beslissing te nemen. En als u wilt: mét hulp en advies!

Via MKB Belangen kunt u profiteren van het energiecollectief van MKB Collectieven. Klik hier en schrijf nú in.