Algemeen

Meer werkgelegenheid in de bouw1 min lezen

By 26 januari 2017 No Comments

Bouwbedrijven zijn van plan om volop nieuw personeel aan te nemen. Daarbij zal, nu de crisis in de bouw voorbij is, de keuze steeds vaker vallen op een loondienstverband, dan op een zzp-overeenkomst. Dit zegt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De bouwsector bereikte in 2016 een groei van 7 procent, die vooral te danken was aan de nieuwbouw van woningen. Het gaat om een toename van 4 miljard euro, blijkt uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De bouw was daarmee, net als in 2015, de snelst groeiende sector binnen de Nederlandse economie. De afgelopen twee jaar stegen de investeringen in de woningbouw met maar liefst 50 procent.

Meer verbouwingen, meer werkgelegenheid

De nieuwbouw noteerde een plus van 12 procent. De herstel- en verbouwproductie had met een groei van 25 procent baat bij de dynamische woningmarkt. Er waren veel verhuizingen het afgelopen jaar en veel leegstaande kantoren werden omgebouwd tot woningen. Woningbouwcorporatie investeerden meer in bijvoorbeeld duurzame oplossingen.

In 2016 steeg daardoor de werkgelegenheid in de bouw met 10.000 voltijds arbeidsplaatsen. Daarbij wordt weer wat vaker gekozen voor het aannemen van werknemers in plaats van het, tijdens de crisis zo populaire inschakelen van zzp’ers.

Terug op het oude niveau

Tussen 2019 en 2022 neemt de werkgelegenheid naar verwachting met nog eens 23.000 voltijds arbeidsplaatsen toe. Dan praten we over een gestage groei in de bouwsector van gemiddeld 2 procent per jaar. Het productieniveau volgt dan weer de lijn van voor de crisis.