Algemeen

Mijn onderneming heeft schulden, wat nu?4 min lezen

By 7 juni 2018 juni 25th, 2018 No Comments

Wat doe je als je als ondernemer schulden hebt? Voor ondernemers met een eenmanszaak is dat extra vervelend. Dan ben je namelijk ook privé aansprakelijk. Heb je een BV dan is jouw privévermogen beter beschermd. In dit blog lees je wat je als ondernemer kunt doen als je schulden hebt en hoe je jouw onderneming weer gezond maakt.

Eenmanszaak of BV

Het maakt veel uit of je vanuit een eenmanszaak (EZ) opereert of vanuit een besloten vennootschap (BV). En het maakt ook uit aan wie jij geld verschuldigd bent. Is dat de fiscus of jouw verhuurder? Of misschien ben je zelf de grootste schuldeiser?

Inzicht in de situatie

De eerste stap is het krijgen van een helder beeld van de situatie. Hoe hoog is de schuld, hoeveel betalingsachterstand is er, wat is de aflossing en wat is de planning. Misschien heb je ook nog andere afspraken gemaakt met de schuldeiser.

Ook is het belangrijk om goed in kaart te hebben welke inkomsten er (nog) zijn. Heb je een eenmanszaak, dan hoort hier ook jouw privévermogen bij. Dat is dus inclusief je huis, je kostbaarheden en je auto.

Hulp van een coach

Als tweede stap raad ik de hulp aan van een coach. Dat is niet gratis, maar het kan je heel veel ellende en kosten besparen. Zie bijvoorbeeld onze ondernemerscoaches.

Vergroot jouw kasstroom

Iedereen heeft schulden en op zich is dat niet erg. Het wordt pas erg als je te weinig inkomsten hebt om de schulden af te betalen.

De beste manier om uit de gevarenzone te komen, is om te zorgen voor meer inkomsten. En ook als het niet mogelijk is om snel nieuwe producten of diensten aan de man te brengen, zijn er mogelijkheden om de kas-instroom te vergroten.

Debiteuren

Denk daarbij eens aan jouw debiteurenbeleid. Is dat aan te scherpen?  Zijn er veel dubieuze debiteuren? Kun je de gemiddelde betalingstermijn verkorten? Dat scheelt al heel snel veel geld.

Vooruit factureren

Heb je daar het maximale uitgehaald, denk dan aan mogelijkheden om  vooruit te factureren. Vraag jouw klant om bijvoorbeeld 3 maanden vooruit te betalen. Of verkoop jouw diensten niet per uur, maar per abonnement die je vooraf factureert.

Denk aan een strippenkaart of werk met kortingen om extra producten of diensten te verkopen. Er zijn veel mogelijkheden en jouw coach kent die ook.

Schuldsanering

Schulden kun je op twee manieren kwijtraken:

  • aflossing, al dan niet in z’n geheel, en

  • faillissement.

Je kunt je schulden aflossen via de minnelijke schikking of via het wettelijke traject.

Minnelijke schikking

Voor de minnelijke schikking heb je de steun nodig van jouw schuldeisers. Die moeten akkoord gaan met bijvoorbeeld een veel langer traject van schuldaflossing. Of ze vinden het goed om hun vordering op jou te verminderen.

Tip: Bedenk dat het ook in het belang van de schuldeiser is dat hij zijn geld geheel of gedeeltelijk terugkrijgt. Het alternatief voor een schikking is faillissement of het wettelijke traject. Hierbij loopt de schuldeiser het risico dat hij veel minder of helemaal niets krijgt.

Wettelijk traject (WSNP)

De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) is in het leven geroepen om natuurlijke personen (dus geen bedrijven) in financiële nood te helpen. Het betekent altijd het einde van jouw bedrijf.

Hoe werkt de schuldsanering?

De wettelijke schuldsanering duurt maximaal drie jaar. In die tijd moet je jouw schulden zoveel mogelijk aflossen. Er is een bewindvoerder die dit aanstuurt en controleert. Doe je dat netjes en naar vermogen, dan wordt na die drie jaar de resterende schuld kwijtgescholden.

Wat zijn de regels bij schuldsanering?

Je vraagt toelating tot de WSNP aan bij de rechtbank. Je wordt pas toegelaten tot dit traject als is aangetoond dat de minnelijke schikking niets heeft opgeleverd. En er zijn ook andere regels die gelden, zoals:

  • Schulden mogen niet zijn ontstaan door fraude, misdrijf of onverantwoord gedrag,

  • Jij moet bereid zijn om drie jaar lang maximaal af te lossen,

  • In de afgelopen 10 jaar heb je niet eerder in de WSNP gezeten,

  • Je bent bereid om je aan de wet te houden.

Houd je je niet aan de regels, dan stopt de rechter de schuldsanering en staan de schuldeisers weer bij je op de stoep. Niet aan te raden dus 🙂

En nog een laatste tip:

In een aantal gevallen is het mogelijk om een saneringskrediet (BBZ-krediet) bij de Gemeente aan te vragen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Bedenk dat iedere situatie anders is en een individuele aanpak vraagt. Daarom is het altijd verstandig om anderen die kennis en ervaring met ondernemerschap en schulphulpverlening hebben om hulp te vragen.

 

Heb je nog vragen? Of wil je in contact komen met een van onze coaches? Bel of mail me.

In onze kennisbank vind je heel veel informatie over ondernemen, over accountancy, boekhouden en fiscaliteit en over de personeel- en salarisadministratie.

Masters in Payroll & HR is de specialist op het gebied van online salarisadministratie en personeelsadministratie, accountancy, payrolling & HR.

 

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters in Payroll & HR