Algemeen

Minder ondernemers interesse in verkoop onderneming1 min lezen

By 22 november 2018 No Comments

Ondernemers die bereid zijn binnen nu en twee jaar hun bedrijf te verkopen is de afgelopen twee jaar met 50 procent toegenomen. Op dit moment vindt 68 procent het een goed moment om hun bedrijf te verkopen.

In 2016 was dit nog 20 procent, vorig jaar 13 procent en dit jaar is het gezakt naar 10 procent. Een verklaring kan zijn dat als het goed gaat met het bedrijf, ondernemers daar nog een aantal jaar van willen blijven profiteren.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de positieve ontwikkelingen in de economie van invloed op de daling. Vorig jaar waren meer ondernemers toe aan verkoop. Op dit moment ligt het MKB op stoom en is de verkoopbereidheid weer genormaliseerd. Hierdoor stellen ondernemers verkoop uit.

Het blijkt dat slechts 32% van de ondernemers er mentaal aan toe is om het bedrijf te verkopen. Transacties lopen vaak stuk op basis van emoties en niet op basis van cijfers.

Stijging verkoopwaarden

58 procent van de ondernemers denkt dat nu het juiste moment is om het bedrijf te verkopen, vorig jaar was dit 65 procent. De hoeveelheid kapitaal in de markt bij investeerders, strategische partijen met liquiditeitsoverschotten, banken die op dit moment meer financieren en de toenemende concurrentie zijn factoren die ervoor zorgen dat er 10 tot 20 procent meer betaald wordt voor bedrijven dan een jaar geleden.

Waarde van de onderneming bepalen

Van de ondernemers heeft 54 procent geen idee wat de waarde van een onderneming bepaalt. Kopers kijken hierbij naar geldstromen, groei en het aanwezige management. Terwijl ondernemers het personeelsbestand, klantenbestand, reputatie en winst als belangrijke punten benoemen.

Pre-exit overnames

In 2016 was de pre-exit overname interessant voor 40 procent van de ondernemers. Op dit moment is dit voor ruim de helft van de ondernemers een interessante optie. Met deze overnames is het voor de ondernemer mogelijk het vermogen dat in de onderneming vastzit grotendeels privé veilig te stellen.

Leave a Reply