Algemeen

Minder vaste contracten door wet DBA1 min lezen

By 27 juli 2017 No Comments

Onderzoek van Tentoo heeft uitgewezen dat het aantal vaste contracten bij bedrijven de laatste jaren aanzienlijk is gedaald. Dit lijkt het directe gevolg van de wet DBA, waarover op dit moment nog steeds veel onduidelijkheid bestaat.

Verkapt dienstverband van ZZP’ers wordt op dit moment nog steeds bestraft. Daarom kiest een groot deel van de werkgevers voor een payroll-constructie. De wet DBA kan boetes en naheffingen opleveren, maar op dit moment is nog niet helder welke inhoud de toekomstige regels voor werkgevers zullen hebben.

 

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om geen vaste contracten aan te bieden waardoor het aantal werknemers dat gedwongen zelfstandig ondernemer wordt stijgt. Dit brengt aanzienlijke nadelen met zich mee voor ZZP’ers, omdat er bijvoorbeeld geen pensioen wordt opgebouwd. Enkele weken geleden bleek nog dat een groot deel van de ZZP’ers op dit moment nog niet spaart voor het eigen pensioen.

 

Bij de payroll-constructie komen ook nadelen voor de ZZP’er kijken. Zo wordt er over de bedragen een loonheffing afgedragen. Op dit moment is maar liefst 16,7% van alle werkenden in Nederland zelfstandig, een aanzienlijke groei vergeleken met de 12,8% in 2003. Daarbij is het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie sinds 2003 gedaald van 73,1% naar 61,4% in 2016. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie steeg sinds 2003 van 14% naar 21,9% in 2016.