Algemeen

MKB Belangen pleit voor rechtspositie zzp’ers1 min lezen

By 23 november 2016 No Comments

PERSBERICHT – ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen presenteren hun voorstel ‘Rechtspositie Zelfstandige Ondernemers’ aan de Tweede Kamer.

Zelfstandige ondernemers verdienen een eigen rechtspositie op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is al lang niet meer het domein van alleen werknemers en werkgevers. Er zijn ruim 1 miljoen zzp’ers die een volwaardige rechtspositie moeten krijgen in de wetgeving die sinds 1907 bestaat en alleen onderscheid maakt tussen werknemers en werkgevers.

Dat betogen de drie zelfstandigenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Het stuklopen van de wet DBA toont eens te meer aan dat een fundamentele verandering van de wetgeving nodig is. Lapmiddelen als VAR of modelovereenkomsten volstaan niet. “Er moet een wettelijk kader komen voor de zzp’er en mensen moeten zelf uit kunnen maken hoe zij hun loopbaan vorm willen geven”, zegt Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland.

De zelfstandigenorganisaties willen modelovereenkomsten vervangen door een eenvoudig en transparant wetsartikel voor zelfstandigen.“Het moet afgelopen zijn dat de zzp’er steeds maar weer moet aantonen dat hij is wat hij is: een zelfstandig ondernemer”, aldus voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Dus geen toetsing meer of iemand zzp’er is. Hij bepaalt dat zelf.”

De zelfstandigenorganisaties hopen op deze manier de vastgelopen discussie over de DBA en de modelcontracten weer vlot te trekken. Adrienne van Veen van MKB Belangen: “Wij willen constructief meedenken en hopen dat de politiek daar positief op reageert, want het belang van het ondernemerschap staat bij ons voorop.”