Algemeen

MKB betaalt ten onrechte jaarlijks miljoenen aan kopieerheffingen3 min lezen

By 11 mei 2016 No Comments

Persbericht: Onderzoek van MKB Belangen wijst uit: slechts één procent voldoet aan het profiel waarop aanslag is gebaseerd

Iedere ondernemer wordt jaarlijks door Stichting Reprorecht aangeslagen voor het kopiëren of scannen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Echter, uit groot onderzoek uitgevoerd door MKB Belangen onder meer dan 3000 mkb’ers blijkt dat minder dan tien procent van alle ondernemers ooit nog een auteursrechtelijk beschermde uitgave kopieert of scant.

MKB Belangen, dat opkomt voor met name de kleinere ondernemers, onderzocht het kopieergedrag binnen het mkb. Hieruit blijkt dat de grondslag om het mkb jaarlijks miljoenen euro’s te laten afdragen al jaren achterhaald is en op geen enkele manier nog aansluit bij de dagelijkse praktijk.

“Het kopiëren of scannen van nieuws is al jaren uit de tijd; werkelijk niemand die dat nog doet”, reageert Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. “Toch gaat de invordering van deze heffing gewoon door. Het gaat over tientallen miljoenen euro’s, die nota bene in de crisisjaren ten onrechte zijn weggehaald bij het mkb. Deze regeling moet zo snel mogelijk tegen het licht gehouden worden en daar gaan wij voor zorgen.”

Er wordt van uitgegaan dat bedrijven regelmatig artikelen uit kranten of tijdschriften kopiëren of scannen om deze intern te delen. Hierop is de jaarlijkse kopieerheffing gebaseerd. Iedere ondernemer ontvangt elk jaar een factuur van Stichting Reprorecht. Deze factuur bedraagt 18,11 euro voor bedrijven tot twintig werknemers. Met meer werknemers loopt dit bedrag soms op tot honderden euro’s. Het delen van informatie gebeurt echter al jaren via social media of door het delen van een internetlink, waarvoor helemaal geen vergoeding verschuldigd is.

Slechts één procent van de ruim 3000 deelnemers aan het onderzoek zegt zich te herkennen in het aangenomen kopieergedrag waar de heffing op is gebaseerd. Ruim negentig procent zegt al jaren geen kopie of scan meer gemaakt te hebben. Minder dan de helft heeft überhaupt nog een abonnement op een papieren uitgave die gekopieerd zou kunnen worden. De overgrote meerderheid van de ondernemers betaalt desondanks jaarlijks de aanslag. Via de website van Stichting Reprorecht kan via een inlogcode worden aangegeven dat de heffing niet terecht is en bezwaar worden gemaakt. Maar meer dan de helft van de ondervraagden heeft dit nooit gedaan omdat deze optie onduidelijk wordt aangegeven op de factuur, en een kwart denkt dat dit toch geen zin heeft of teveel moeite is.

Een aantal reacties vanuit het mkb op het onderzoek van MKB Belangen:

“Zelfs na telefonisch contact met MKB-Nederland en Reprorecht werd mij verzekerd dat hier niet onderuit te komen is. Een kopieerapparaat betekent betalen. Wel gaven ze me er gelijk in dat de zaken erg verouderd zijn en bezig te zijn met een nieuwe vorm van de heffing. Deze gaat dan wel voor iedere ondernemer duurder worden.”

“Ik sta er helemaal achter. Ook wij gebruiken de printers voor eigen gebruik, zoals werklijsten en roosters. Dit geef ik steeds aan als er een rekening op de mat valt van Reprorecht. Daardoor met pijn en moeite vrijstelling gekregen. Het is steeds weer een gevecht om hard te maken dat wij hier niets mee te maken hebben.”

“Ik heb nog op hun site gekeken en je moet wel heel veel moeite doen om aan te tonen dat je daar niets mee te maken hebt. Uiteindelijk toch maar betaald omdat ze maar brieven en aanmaningen bleven sturen.”

Organisaties van uitgevers, schrijvers en andere makers stellen de Regeling Reprorecht Bedrijfsleven op in nauw overleg met VNO-NCW en MKB-Nederland. Stichting Reprorecht stelt dat door de samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland de regeling goed aansluit bij de wensen en dagelijkse praktijk van het Nederlandse bedrijfsleven. MKB Belangen gaat nu in gesprek met VNO-NCW voor verduidelijking van de situatie en is een lobby gestart richting de politiek. Resultaten hiervan zullen spoedig worden gepubliceerd via het platform van MKB Belangen.

Uitkomsten in beeld