Algemeen

MKB steeds vaker slachtoffer van onverwachte cyberaanvallen2 min lezen

By 18 juli 2017 No Comments

Het Nederlandse MKB heeft de laatste jaren steeds vaker te maken met onverwachte cyberaanvallen. Deze aanvallen worden automatisch door systemen uitgevoerd, met vaak als primaire reden om de website offline te halen. Zodra de website offline is stuurt het systeem berichten waarin geld of cryptovaluta zoals Bitcoins wordt gevraagd om de website weer online te brengen. Of erger, het systeem krijgt toegang tot de persoonlijke data die het bedrijf heeft opgeslagen en kan hiermee data zoals creditcards van klanten verzamelen.

Op het internet hoeven bedrijven geen vijanden te maken om slachtoffer te worden van cyberaanvallen. Over het algemeen worden deze aanvallen willekeurig uitgevoerd om te testen of een beveiligingssysteem zwak genoeg is om deze te doorbreken. Dit gebeurt op dit moment gemiddeld 22 keer per dag op de websites van Nederlandse bedrijven.

 

De meeste bedrijven binnen het MKB kunnen zich dankzij een redelijke IT-afdeling goed weren tegen deze aanvallen. Een groot deel van de aanvallen wordt bijvoorbeeld door redelijk zwakke systemen uitgevoerd, waardoor er vrijwel geen gevaar is. Maar er zijn ook regelmatig systemen die kunnen doorgaan waar andere systemen stoppen, waarbij de daders van de aanval gemakkelijk toegang krijgen tot persoonlijke data van klanten.

 

Betere beveiliging op de website

Veel MKB’ers doen er dan ook goed aan om samen met de IT-afdeling te zitten om te kijken of alle beveiligingssystemen nog wel voldoen aan de gevaren die vandaag de dag op het internet spelen. Het gebruiken van een SSL-certificaat – dat data op basis van encryptie opslaat – is allang niet meer voldoende. De achterkant van de website moet ook goed beveiligd zijn.

 

Deze beveiliging is een groeiende trend binnen de wereld van het MKB. Dit is niet vreemd met een groeiend aantal cyberaanvallen. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om niet een eigen IT-systeem op te zetten maar dit door een gespecialiseerde partij te doen. Een partij die op de hoogte is van de laatste gevaren en dankzij goede systemen continu aanvallen kan afslaan.

 

Dit is voor veel MKB’ers dan ook de reden dat zij overstappen naar partijen zoals Ondernemerswebsites.nl. Bedrijven zoals deze kunnen helpen bij een goede website en een uitstekende beveiliging tegen cyberaanvallen. En daarmee worden de lekken, waar de daders achter de aanvallen continu naar zoeken, stuk voor stuk gedicht.