Algemeen

MKB wordt sneller betaald door de Rijksoverheid1 min lezen

By 18 oktober 2017 No Comments

Per 1 juli moeten facturen van mkb-ondernemingen binnen 60 dagen worden betaald door grote bedrijven. In het regeerakkoord is afgesproken dat de Rijksoverheid de facturen van MKB-ondernemers binnen 30 dagen voldoet.

De Rijksoverheid dient volgens het regeerakkoord facturen altijd binnen 30 dagen te betalen. De Nederlandse overheid wil ondernemingen en semi-overheden stimuleren om ook een betalingstermijn van 30 dagen te hanteren. De standaardtermijn voor het betalen van facturen van mkb-ondernemingen ligt nu voor grote ondernemingen en semi-overheden nog op 60 dagen. Semi-overheidsorganisaties zijn organisaties die een publieke taak uitoefenen, zoals woningcorporaties, de zorgsector, de onderwijssector en openbaar vervoersorganisaties.

 

Uiterste betalingstermijn MKB-facturen

De regels voor het betalen van facturen staan in de Wet uiterste betalingstermijn mkb-facturen.

De betalingstermijn vermeld je op de factuur. De regels voor deze betalingstermijn kun je opnemen in je algemene voorwaarden. Het is belangrijk om de algemene voorwaarden aan de klant te geven. Je bent niet helemaal vrij in het bepalen van binnen hoeveel dagen een factuur betaald moet worden: bij overeenkomsten tussen ondernemingen en bij overeenkomsten tussen ondernemingen en overheden geldt een wettelijke betalingstermijn.

Je wilt de factuur natuurlijk zo snel mogelijk betaald krijgen. Betaalt je klant niet of te laat, dan kun je herinneringen oftewel aanmaningen sturen. Betaalt je klant dan nog niet dan kun je bijvoorbeeld een incassobureau inschakelen. Voor incassokosten mag je een standaardvergoeding in rekening brengen. Daarnaast gaat vanaf dat moment de teller voor de wettelijke rente lopen.

 

Geschreven door de redactie van MKB Belangen