Algemeen

Na 2017 stijging faillissementen verwacht1 min lezen

By 13 januari 2017 No Comments

Het aantal failissementen zal in 2017 nog dalen in Nederland, maar daarna komt er een einde aan een lange periode van dalingen. In 2018 zal het aantal faillissementen weer gaan stijgen. Vooral de Brexit vormt een risico voor bedrijven.

“Het zou uniek zijn als ons land opnieuw een daling laat zien van dubbele cijfers”, aldus Walter Toemen, risicodirecteur van Euler Hermes Nederland. “De rek raakt eruit en ik denk dat we in 2018 weer te maken krijgen met een stijging, vooral vanwege de Brexit.”

Bovendien is het moeilijk de winstmarges op peil te houden vanwege toenemende concurrentie. Tegenvallers veroorzaken daardoor meteen financiële problemen.

In heel Europa wordt voor dit jaar nog een daling verwacht, hoewel de kans op grote faillissementen in Europa aanzienlijk is. “Het gaat om bedrijven die geen antwoord hebben op veranderingen van deze tijd, zoals bijvoorbeeld de online ontwikkelingen en de overschakeling van olie naar groene energie. In ons land verkeren hierdoor bijvoorbeeld de offshorebedrijven in zwaar weer.”

Wereldwijd wordt in 2017 echter al een stijging van het aantal faillissementen voorzien. De financiële problemen zullen vooral bij bedrijven in Afrika, Zuid-Amerika en Azië ontstaan, voorspelt de kredietverzekeraar.