Algemeen

Nederland momenteel het beste land voor ondernemers2 min lezen

ndernemersexpert en blogger Lentz analyseerde de Global Entrepreneurship Monitor 2016/2017. Door alle landen op verschillende punten met elkaar te vergelijken, zoals overheidsprogramma’s, ondernemersfinanciering en onderwijs, kon hij concluderen dat Nederland voor ondernemers over de meest vruchtbare grond beschikt.

Een situatie die het afgelopen jaar zelfs met 2,5 procent verbeterde.

Met stip!
In dit onderzoek vergeleek Lentz 68 landen wereldwijd met elkaar. Na Nederland zijn Zwitserland en Estland het beste voor ondernemers. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden volgen pas veel later. Nederland is al jarenlang bezig zichzelf stelselmatig te verbeteren. Sinds 2009 klom Nederland van een 14e positie, via een nummer 3 positie in 2014 naar nummer 1 in 2017.

De sterke punten van Nederland zijn ons ondernemerschapsonderwijs en het faciliteren van een open en interne markt. Bovendien zijn Nederlanders relatief hoogopgeleid, wat de kans op slagen vergroot. Ook de sterke digitale vaardigheden en onze kennis van de Engelse taal zijn belangrijke voordelen.

Financiering en inspiratie
De steeds uitgebreider wordende mogelijkheden voor financiering, zijn uniek. ‘Er ontstaan allerlei alternatieven voor bankfinanciering. Crowdfunding bijvoorbeeld en business angels. Zelfs de banken komen nu met alternatieve financieringsmogelijkheden voor het MKB. Een sterker overheidsbeleid heeft zeker bijgedragen. En dan heb je natuurlijk de fintech-bedrijven, die op basis van een algoritme kunnen financieren.’

Bovendien is Nederland sterk in het zichtbaar maken van initiatieven, door speciaal voor dat doel bestemde platforms en netwerken te creëren. ‘Denk aan StartupDelta, dat Nederlandse startups meer zichtbaarheid geeft. Of kijk naar nlgroeit, dat scaleups met elkaar in contact laat komen. Dit soort initiatieven vergroot de zichtbaarheid voor bedrijven die een voorbeeldfunctie hebben voor anderen,’ aldus Lentz.

Adyen en Booking ziet Lentz als de ultieme Nederlandse succesverhalen van de afgelopen jaren. Maar volgens hem is er onder het oppervlak nog veel meer broeiende. “Ik denk dat die laag aan bedrijven de komende tijd verrassingen op gaat leveren. De ondernemersmentaliteit in Nederland is echt aan het veranderen. In de Verenigde Staten zie je dat mensen trots zijn om een startup te zijn. Het kan een paar keer fout gaan, maar de ondernemers gaan dan gewoon door en beginnen iets nieuws. Deze ambitie om door te zetten, zie je ook steeds meer in Nederland ontstaan. We mogen daarom trots zijn op onze bedrijven.”