Algemeen

Nederlands MKB niet goed voorbereid op cyberaanvallen2 min lezen

By 6 juli 2017 No Comments

De cyberaanvallen WannaCry en Petya hebben wereldwijd voor honderden miljoenen aan gemiste omzet en investeringen in veiligheid gezorgd. Kleine en grote bedrijven in Rusland, Amerika en ook Nederland werden getroffen door gevaarlijke malware. Deze malware versleutelt de opgeslagen bestanden en eist tot een kwart miljoen euro om deze weer terug te krijgen.

De meeste cyberaanvallen worden wereldwijd binnen 24 uur opgelost. Het zijn vaak ethische hackers die het bedrijfsleven helpen bestanden terug te krijgen. Zij hebben de verspreiding van WannaCry snel opgelost, maar bij de laatste infectie met Petya-malware blijkt dat versleutelde bestanden zelfs na deze oplossing niet meer bereikt konden worden.

 

Dit brengt gevaren met zich mee voor bestanden die lokaal worden opgeslagen. Door één simpele e-mail lopen bedrijven direct gevaar en kunnen zij belangrijke bestanden zoals bedrijfsgeheimen en de volledige administratie verliezen.

 

Veel bedrijven onderschatten echter het gevaar van een cyberaanval. Het kan bij ieder bedrijf voorkomen dat de malware bestanden versleutelt. Pogingen om deze bestanden terug te krijgen kunnen miljoenen aan extra kosten met zich meebrengen. Dit is voor veel bedrijven een reden om bestanden niet langer lokaal op te slaan.

 

De trend van online opslag

Zo kiezen steeds meer bedrijven er vanuit de gebruiksvriendelijkheid maar ook veiligheid voor om bestanden in de cloud op te slaan. Zij lopen hierdoor minder risico om belangrijke bestanden kwijt te raken bij een infectie met malware. Google Drive en Dropbox worden vandaag de dag door een groot aantal Nederlandse bedrijven ingezet.

 

De administratie wordt ook steeds vaker via online software uitgevoerd. Oplossingen zoals Stuurjerekening.nl kennen een groeiende populariteit bij bedrijven door het gebruiksgemak en de extra veiligheid die zij bieden bij de verspreiding van malware. Deze oplossingen werken via wereldwijde servers waar de bestanden veilig staan opgeslagen.

 

‘De cloud’ is al jaren een begrip binnen het MKB. Toch blijkt dat nog niet alle bedrijven 100% voorbereid zijn omdat er nog veel belangrijke bedrijfsinformatie op lokale systemen staat opgeslagen. Bedrijven doen er daarom goed aan om naar online oplossingen te kijken om gevoelige informatie op te slaan. Deze oplossingen bieden vaak een betere bescherming tegen infecties door malware en gebruikers kunnen hier bovendien altijd en overal toegang tot krijgen.