Algemeen

Nederlandse 50-plussers willen zelfstandig ondernemen1 min lezen

By 16 november 2016 No Comments

Het beeld van de 50-plusser als een oud en moegestreden persoon die toe is aan zijn pensioen, is achterhaald. Een groeiend aantal Nederlandse 50-plussers ziet een eigen bedrijf als een volgende stap in de carrière of als alternatief voor werkloosheid. Dit percentage steeg van 28 procent in 2015 naar 37 procent in 2016. Ook hebben mensen steeds meer vertrouwen in hun eigen kwaliteiten. Dit blijkt uit het 7de Amway Global Entrepreneurship Report.

Positieve houding

Het Amway Global Entrepreneurship onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd in 45 landen en peilt de houding van mensen ten opzichte van zelfstandig ondernemerschap. In Nederland staat 86 procent van de ondervraagde personen hier positief tegenover. Het Europese gemiddelde ligt op 74 procent.

Alternatief voor werkloosheid

Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Aanhoudende grote reorganisaties bij bedrijven en organisaties veroorzaken toenemende werkloosheid onder 50-plussers. (Cijfers CBS: meer dan 200.000 werkloze 50-plussers) Het is geen geheim dat oudere werklozen minder makkelijk aan een baan komen. Een eigen bedrijf starten lijkt een goed alternatief.

Ook de stijgende AOW-leeftijd speelt een rol. Zelfstandigheid is dan wellicht een prettige manier om de laatste jaren tot het pensioen door te komen.

Mensen boven de vijftig zijn vitaal, ze voelen zich jong en energiek, ze beschikken over een groot netwerk en het pensioen is nog lang niet in beeld. De noodzaak om inkomsten te blijven genereren is echter dé doorslaggevende reden om een eigen bedrijf te starten.