Algemeen

Nederlandse economie blijft groeien2 min lezen

By 15 november 2016 No Comments

Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) meldt dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar met 0,7 procent groeide. Het is het tiende kwartaal op rij dat de economie groeit.

In 2016 groeide de economie per kwartaal 0,7 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2015 werd een groei van 2,4 procent gemeten.

“Het is vooral de consument die zorgt voor die groei. Er wordt meer elektronica, zoals tablets gekocht. Daarnaast gaven we meer uit aan horeca en dagjes uit” aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een toelichting. “Ook buitenlandse toeristen kwamen vaker naar Nederland.”

Zorg, diensten en goederen

Consumenten gaven meer uit aan zorg. Ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen bestond uit uitgaven aan diensten. Daarnaast werd er vooral meer besteed aan huishoudelijke apparaten en auto’s.

Consumenten zijn al bijna twee jaar overwegend positief. Het afgelopen kwartaal nam vooral de koopbereidheid toe.

Banen

Het aantal banen nam in het derde kwartaal van 2016 met 26.000 toe tot tien miljoen. Er waren 37.000 minder werklozen. Dat is de grootste daling in de afgelopen tien jaar. Het aantal vacatures steeg met zevenduizend.

De stijging van het aantal banen was te danken aan de stijging van het aantal werknemersbanen. Een groei van 34.000 werknemersbanen stond tegenover een afname van achtduizend ‘zelfstandigenbanen’. Momenteel is een op de vijf banen in Nederland op zelfstandige basis.

Vanaf het eerste kwartaal van 2014 groeide het aantal banen met 250.000. Daarvan zijn 223.000 banen voor werknemers en 17.000 banen op zelfstandige basis. De banengroei houdt al tien kwartalen op rij aan.

“Het aantal werklozen per vacature is gedaald naar drie, op het dieptepunt van de crisis waren dat er zeven”, zegt Van Mulligen.

Export en investeringen

De export groeide iets minder dan in de voorgaande kwartalen. Wel werden er aanzienlijk meer chemische (farmaceutische) producten uitgevoerd dan een jaar eerder. Ook de export van voedingsmiddelen, (basis)metaalproducten en machines groeide.

In het derde kwartaal zijn de investeringen in vervoermiddelen en woningen opnieuw stevig toegenomen. Bedrijven gaven meer uit aan vliegtuigen, vrachtwagens, opleggers en computers. Ze gaven wel minder uit aan personenauto’s.

CO2-uitstoot

De uitstoot van CO2 was in het derde kwartaal 2,3 procent lager dan een jaar eerder. Het is het derde kwartaal op rij dat de CO2-uitstoot lager uitvalt dan de economische groei. Energiebedrijven gebruikten meer aardgas en minder steenkool voor de energieproductie. Gas wordt steeds minder gebruikt voor het verwarmen van gebouwen.

De CO2-uitstoot van energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer was in het derde kwartaal maar liefst 6 procent lager dan een jaar eerder. Daar staat tegenover dat de uitstoot van de transportsector in het derde kwartaal juist toenam met ongeveer 5 procent. Dat lijkt logisch, gezien de toegenomen investeringen in vervoermiddelen.