Algemeen

Nederlandse economie ‘robuust’ volgens Brussel1 min lezen

By 11 mei 2017 No Comments

De Europese Commissie verwacht voor de Nederlandse Economie dit jaar een ‘robuuste groei’ van 2,1 procent en volgend jaar een ‘milde’ daling van deze groei naar 1,8 procent. Dit staat in de economische lenteprognoses voor de EU. Deze cijfers uit Brussel komen overeen met de schattingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Voor de eurozone wordt de groei geraamd op 1,7 procent (dit jaar) en 1,8 procent (in 2018) van het bruto binnenlands product (bbp). Voor de hele EU voorziet Brussel een groei van 1,9 procent, zowel dit jaar als 2018. Daarmee is dit jaar alweer het vijfde opeenvolgende Europese jaar van groei.

Nederland heeft verleden jaar een degelijk fundament gelegd: ‘de goede prestaties van 2016, waarin de openbare financiën aanmerkelijk verbeterden leiden tot een begrotingsoverschot in 2017 van 0,5 procent (0,4 procent in 2016), oplopend naar 0,8 volgend jaar. De staatsschuld daalt naar verwachting naar 59,8 procent. Dat is onder de EU-begrotingsregel van 60 procent en opvallend veel beter dan de schuldratio van de totale eurozone (90,3 procent).

Inkomens stijgen en de inflatie ook doordat meer Nederlanders betaald werk hebben. De verwachte prijsstijgingen komen overeen met het eurozonegemiddelde: dit jaar 1,6 en volgend jaar 1,3 procent. Daarmee blijft de eurozone behoorlijk steken onder de nagestreefde 2 procent van de Europese Centrale Bank.

In Nederland daalt het werkloosheidspercentage verder tot 4,9 procent dit jaar en 4,4 volgend jaar. Dat is ver beneden de 9,4 en 8,9 procent in de hele eurozone. Heel Europa kent een dalende tendens.