Algemeen

Nederlandse werknemers nemen relatief weinig pauze2 min lezen

By 2 oktober 2017 No Comments

De productiviteit van jouw werknemers blijft een essentieel onderdeel voor de groei van jouw onderneming. Daar zijn de meeste werkgevers inmiddels al over uit. In Nederland is het op dit moment nog gebruikelijk om van 09:00 tot 17:00 te werken. Toch kiest een steeds groter aantal bedrijven voor een andere aanpak.

Vorige week werd al duidelijk dat ruim 4 op de 10 bedrijven op dit moment mogelijkheden aan het personeel biedt om flexibel te werken: werken op tijden dat het hen uitkomt, niet op tijden die zijn vastgelegd. Tenslotte: hoe productiever de werknemer kan zijn, hoe beter voor de groei van de onderneming. En als dat betekent dat zij beter op andere tijden kunnen werken, is dit alleen maar een logische zet.

 

Een nieuw onderzoek onder bedrijven heeft deze week ook aangetoond dat Nederlanders bijna geen pauze nemen. Geen lange gesprekken bij het koffieautomaat, geen lange wandelingen tussen de middag en vanzelfsprekend ook geen siesta, maar gewoon hard werken zonder onderbrekingen.

 

Maar 1 of 2 pauzes per dag

Uit het onderzoek is gebleken dat Nederlandse werknemers slechts 1 of 2 korte pauzes per dag nemen. Zij gebruiken deze pauze om koffie te zetten, naar het toilet te gaan en eventueel een kort telefoongesprek te houden. Maar daarna zijn zij weer compleet gefocust op het werk.

 

Dit tegenover andere landen, waar het personeel veel vaker pauze neemt. In Finland nemen werknemers bijvoorbeeld gemiddeld 3 tot 4 korte pauzes per dag.

 

Voldoende tijd voor de lunch

Gelukkig nemen Nederlanders gemiddeld gezien wel voldoende tijd om tussen de middag te lunchen. Een moment van ongeveer 30 minuten om even uit het werk te stappen en met andere onderdelen van de dag bezig te zijn.

 

Dit kan leiden tot een bevordering van de productiviteit van deze werknemers. Tenslotte is het voor de werknemers beter om tussen de middag even pauze te nemen, een gezonde lunch te nuttigen en met een hoge productiviteit aan het werk te gaan.