Algemeen

Nederlandse zzp’er maakt zich niet druk over pensioen1 min lezen

By 31 januari 2017 No Comments

Van de Nederlandse zzp’ers heeft heeft maar 55 procent een pensioenplan. Zelfstandige ondernemers in Nederland zijn daarmee slechter voorbereid dan hun buitenlandse collega’s.

Wereldwijd heeft 60 procent van de ondernemers een pensioenplan. Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Aegon, die gegevens verzamelde onder 1.600 zzp’ers in vijftien landen, verspreid over Europa, Amerika, Azië en Australië.

Sechts weinig zzp’ers leggen hun pensioenplan schriftelijk vast. Wereldwijd is dit 13 procent, in Nederland slechts 8 procent. 34 procent van de zzp’ers, zowel wereldwijd als in Nederland, geeft aan “altijd te sparen” voor hun pensioen.

73 procent van de Nederlandse zelfstandigen denkt pas na zijn 65e, of misschien wel nooit met pensioen te gaan. Dat is bijna het dubbele percentage van de andere onderzochte landen. Wereldwijd verwacht gemiddeld verwacht 40 procent van de zzp’ers pas later, of helemaal niet met pensioen te gaan.

Comfortabele levensstijl

Slechts 26 procent van de zelfstandigen heeft wereldwijd veel vertrouwen in het krijgen van een pensioen waarmee “een comfortabele levensstijl aangehouden kan worden”. In Nederland heeft 35 procent van de zzp’ers dit vertrouwen.

Frank Alfrink, van ZZP Nederland zegt hierover: “Het onderzoek laat zien hoe gedreven zelfstandigen zijn en dat zij met veel plezier hun vak beoefenen. Het regelen van een goed pensioen kan er soms bij inschieten, maar is wel belangrijk. We hopen dat het onderzoek zelfstandigen daarvan bewuster maakt.”