Algemeen

Neem ik nou een Windows PC of een Mac?4 min lezen

By 18 mei 2017 No Comments

Je ziet het vaak: mensen aan het werk of in overleg in een café of op een terras. Opvallend: het lijkt wel of ze bijna altijd een Apple laptop open hebben staan. Waarom? En wat kies je voor nieuwe computer, een Windows PC of een MacBook?

Snelheid

Als er één ding opvalt, is het dat een MacBook veel sneller opstart dan een Windows computer. Het is nét niet zo snel als een iPad, maar het scheelt niet veel. Een Windows computer heeft daar altijd aanzienlijk meer tijd voor nodig. Met afsluiten zie je hetzelfde: een MacBook gaat gewoon uit, de Windows heeft meer tijd nodig om alle programma’s te ruste te leggen.

In het gebruik voelt een MacBook ook sneller. Vooral het oproepen van standaardprogramma’s gaat behoorlijk snel. Dat is vooral afhankelijk van de hardware configuratie van het apparaat. Beide kunnen voor alle toepassingen snel zijn. Een Mac heeft vaak in verhouding met de prijs iets lagere hardware specificaties, waardoor op een standaard Mac grote bestanden wellicht iets langzamer openen dan op een Windows PC

Het grootste verschil is dat Apple óók de controle heeft over de hardware waarop de software moet draaien. Daardoor is de afstemming optimaal en kunnen er verhoudingsgewijs betere prestaties uit minder zware hardware gehaald worden. Een Windows PC moet immers met elke hardware kunnen werken

Microsoft Office op een MacBook intussen best goed

Word, Excel, Powerpoint, Outlook: Apple heeft voor al deze programma’s een eigen alternatief. Helaas zijn deze programma’s wel net anders qua systematiek, denkwijze en interface dan de oude vertrouwde MS Office programma’s. En eerlijk gezegd: Microsoft Office wint het qua gemak en functionaliteit absoluut van de Apple varianten.

Daarom werken veel mensen met de Microsoft Office software speciaal voor de Mac. Dit was altijd een regelrecht drama, tot Office 2016 voor Mac. Nu is het bijna gelijkwaardig aan de Windows variant. Het ziet er allemaal net wat anders uit, maar het voelt niet meer als een uitgeklede versie. Dus je kunt nu op een MacBook werken met al je vertrouwde Microsoft Office programma’s.

MacOS is wel echt héél anders

Wie nog nooit op een Apple computer gewerkt heeft, moet enorm wennen. Alles is anders, de systematiek en denkwijze lijken vaak niet op Windows. Ook de muis werkt anders. Dit is allemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur, je kunt net zo makkelijk iemand vinden die het één prefereert als het ander. Uiteindelijk went alles, dus het is de vraag hoeveel het uitmaakt. Maar een computer is bedoeld om het leven makkelijker  temaken, en als je goed met iets kunt werken, waarom zou je het dan veranderen? 

iPhone en Windows computer, gemiste kans?

Als je een Apple telefoon hebt, zou je dan ook niet een Apple computer moeten hebben? En mis je een kans als je een MacBook hebt, maar juist een Samsung telefoon gebruikt?

Het antwoord is niet zo simpel. Het is inderdaad waar dat het handig is als je bepaalde apps met al je apparaten kunt delen en naadloos verder kunt werken ongeacht of je op je iPhone, iPad of MacBook zit. Aan de andere kant kun je dit op precies dezelfde manier met bijvoorbeeld Samsung apparatuur synchroniseren. En kun je je Windows computer voor documenten en dergelijke synchroniseren met je iPad.

Over het algemeen kan wel gezegd worden dat apparaten die op hetzelfde platform draaien, makkelijker met elkaar praten en toepassingen delen. Het is echter geen must om een MacBook te kopen “omdat” je een iPhone hebt.

MacBooks zijn best duur

Een Apple MacBook heb je niet onder de duizend euro. Als je een beetje een leuke wilt, ga je zomaar richting de tweeduizend euro. Een Windows laptop heb je al voor veel minder. Het ligt eraan wat je nodig hebt. Wie niet met hele grote spreadsheets of bestanden werkt, kan prima uit de voeten met een Windows laptop van een paar honderd euro. Een MacBook is ook een beetje een statussymbool: je bent hip met je zilveren apparaat én je laat zien dat je het kunt betalen.

Je koopt echter niet alleen status. Een MacBook is gemaakt van hoge kwaliteit materialen en gaat daarom vaak lang mee. Hiermee wordt de hoge aanschafwaarde gedeeltelijk gecompenseerd.

Het oog wil ook wat

Ja, het is ontegenzeggelijk waar dat de designers van Apple weten wat ze doen. Zo’n MacBook ziet er gewoon fantastisch uit. Hij is dun, licht en futuristisch. Voor de “looks” is de keuze snel gemaakt, hoewel er in het hogere prijssegment van sommige merken Windows laptops ook héle mooie te koop zijn. Vooral HP heeft nu een paar bijzonder fraaie modellen in het assortiment!

Veiligheid

MacOS/iOS en daarmee Apple apparaten staat er om bekend een beter afgeschermd besturingssysteem te hebben. Dit kan bepaalde vrijheden inperken maar heeft ook een groot voordeel. De kans dat je per ongeluk een stuk vijandige software installeert is op een Mac aanzienlijk kleiner. Bij Windows computers wordt vaak toch geadviseerd externe software te gebruiken om het apparaat goed te beveiligen. Hiermee kan ook een Windows PC goed beveiligd worden, maar het vereist wat meer technische kennis en vaardigheden om het voor elkaar te krijgen.