Algemeen

Nibud bezorgd over toekomstige gepensioneerde1 min lezen

By 1 juli 2016 No Comments

De financiële situatie van toekomstige gepensioneerden stemt tot bezorgdheid, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het leven van ouderen is tegenwoordig duurder dan voorheen, terwijl mensen vaak juist minder pensioen opbouwen.

Onder de huidige 65-minners heeft naar verwachting straks een kwart te weinig pensioen. Oorzaak hiervan is onder meer het toegenomen aantal zzp’ers en flexibele dienstverbanden. Het opbouwen van pensioen staat vaak op de laatste plaats bij dit soort werkenden. Verder speelt de toename van het aantal echtscheidingen ook een rol.

Lagere kosten een fabeltje?

Men gaat ervan uit dat mensen na hun pensioen minder gaan uitgeven. Maar dit is volgens het Nibud lang niet altijd het geval. Aan zorgkosten geven gepensioneerden juist veel meer uit dan jongere mensen. Deze zorgkosten zullen in de toekomst alleen maar verder toenemen. Ook vallen de kosten van huishoudelijke hulp, stookkosten en abonnementen voor oudere mensen vaak hoger uit.

Hoge woonlasten

Het Nibud maakt zich bovendien zorgen om huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije of nog niet afbetaalde hypotheek. ”Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten en de vraag is of ze zich dat goed realiseren”, aldus het instituut dat Nederlanders in eerste plaats aanraadt om meer aan financiële langetermijnplanning te doen.

Het Nibud wil dat de overheid maatwerk in de pensioenuitkering mogelijk maakt. Daarnaast moeten mensen zich meer bewust worden van het belang van financiële langetermijnplanning.

CNV

Vakbond CNV reageert: alle werkenden, ook zpp’ers, zouden verplicht moeten worden om pensioen op te bouwen. ”Dat voorkomt problemen later”, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen. ”Het is ook belangrijk dat jongeren die goed functioneren binnen een bedrijf sneller een vast contract krijgen met een goede pensioenopbouw.”