Algemeen

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken vanaf 1 januari 20201 min lezen

By 28 december 2018 No Comments

Op dit moment bevat het btw-nummer van alle eenmanszaken in Nederland het Burgerservicenummer (BSN). Dit zal voor  januari 2020 veranderen, alle eenmanszaken krijgen een nieuw btw-identificatienummer. Hiermee zal de Belastingdienste aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voldoen.

Privacy neemt toe

Het nieuwe btw-identificatienummer dat zal worden uitgereikt, kunnen eenmanszaken gebruiken op facturen en op hun website. Hiermee zal het risico ronde identiteitsfraude afnemen en de privacy toenemen.

Voor de ondernemers betekent dit dat zij eind 2019, wanneer zij het nieuwe btw-identificatienummer krijgen, ook hun eigen administratie en praktijk daar per 1 januari 2020 op moeten aanpassen.

1,3 miljoen eenmanszaken

Het BSN is een vertrouwelijk nummer, bestemd voor communicatie tussen burgen en overheid en moet niet openbaar worden gemaakt, zo stel de AP. Daarom is de Belastingdienst verplicht voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen. Ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland vermelden het btw-identificatienummer namelijk op hun facturen en hun website.

Factuurvariant

Eerst leek de verandering van het nummer alleen mogelijk bij invoering ven een nieuw ICT-systeem voor de btw. Dit systeem zal een structurele oplossing moeten bieden voor het nummerprobleem. Daarom komt er ook een ‘factuurvariant’ die die periode tot het nieuwe systeem overbrugt.

Bij de Belastingdienst intern zal het bestaande, op het BSN-gebaseerd nummer wel gebruikt blijven worden. Dit mag ook volgens de AP, omdat het gaat om interne verwerking voor de overheid. Bij contacten met de systemen van de Belastingdienst wordt het nieuwe nummer automatisch ‘omgezet’ naar het oude nummer.

Leave a Reply