Algemeen

Nieuwe mogelijkheid voor zzp’ers om pensioen op te bouwen1 min lezen

By 25 november 2016 No Comments

Zzp’ers moeten de mogelijkheid krijgen om standaard een percentage van hun winst storten op een pensioenrekening. Het mag geen verplichting zijn om mee te doen en tot een bepaald bedrag moet het geld vrij opneembaar zijn.

Met een ‘oudedagrekening’ wordt het mogelijk voor zzp’ers om fiscaal aantrekkelijk een pensioen op te bouwen. Op die rekening wordt automatisch een percentage van hun winst gestort, bijvoorbeeld ieder kwartaal 10 procent bij de aangifte omzetbelasting. Zzp’ers profiteren op die manier onmiddellijk van het belastingvoordeel over hun pensioenopbouw.

In tegenstelling tot bestaande lijfrentepolissen kunnen zzp’ers hun pensioengeld, als dat noodzakelijk is, gewoon opnemen. „Veel ondernemers investeren tijden de opbouwfase alle winst in hun nieuwe onderneming. Daarom stellen ze pensioen – terecht – uit.” Bright stelt voor om het pensioengeld tot bijvoorbeeld 50.000 euro vrij opneembaar te houden, terwijl het bedrag boven die grens vast staat.

BrightPensioen, de beleggingsinstelling die dit idee lanceert, werd in 2015 via crowdfunding door zzp’ers opgericht. BrightPensioen bouwt pensioen op voor zelfstandigen (circa 600 deelnemers en 6 miljoen vermogen). Het is de eerste coöperatie waarvan de deelnemers mede-eigenaar worden.

Veel zzp’ers bouwen niet of nauwelijks pensioen op, waardoor het gevaar bestaat dat ze later in een financieel zwart gat terecht komen. Regeringspartijen VVD en PvdA konden geen overeenstemming bereiken over een pensioenbeleid voor zzp’ers. Het onderwerp is daarom doorgeschoven naar de volgende regeringsperiode.

„De discussie gaat steeds over het wel of niet verplichten van pensioenopbouw voor zzp’ers”, zegt commercieel directeur Sjaak Zonneveld. „Verplichten past niet bij ondernemerschap.”