Algemeen

Nog een paar dagen te gaan voor de belastingaangifte voor ondernemers!2 min lezen

By 26 april 2018 No Comments

Volgende week dinsdag is het 1 mei, de laatste dag om als ondernemer (op tijd) ,je belastingaangifte te doen. Als je dit nog niet geregeld hebt, dan is het tijd om in actie te komen. We hebben wat praktische informatie voor je op een rijtje gezet.

Inkomstenbelasting (IB)

Niet iedere ondernemer is belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. Je kunt als ondernemer worden aangemerkt voor de BTW maar niet  voor de inkomstenbelasting. De belastingdienst heeft verschillende criteria om te bepalen of je als ondernemer wordt aangemerkt voor de IB en voor de BTW.

De belastingdienst biedt een eenvoudige ondernemerscheck aan. Klik hier voor de ondernemerscheck.https://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl/ Hiermee weet jij of je aangifte moet doen.

Kosten die je als ondernemer zakelijk mag aftrekken

De belastingdienst maakt een onderscheid in verschillende kostensoorten, en bij elke kostensoort horen bepaalde regels. Zo mag je bijvoorbeeld niet je telefoonabonnement thuis als kostenpost aftrekken, maar wel je zakelijke telefoongesprekken thuis. De kosten van een auto van de zaak en de zakelijke kosten van een eigen auto zijn beperkt aftrekbaar. Hier kun je de tabel vinden met de kosten voor de onderneming en de bijbehorende percentages.

 

Voordeel voor Zzp-ers en Starters

Als je zzp-er bent kun je je belastbare inkomen verlagen met een vast bedrag dat dit jaar is vastgesteld op 7.280€, zodat je over een lager bedrag belasting hoeft te betalen. Dit heet zelfstandigenaftrek.

Starters krijgen nog meer voordeel. Als je starter bent dan heb je recht op 2.123€ extra zelfstandigenaftrek. Hier mag je drie keer gebruiken van maken in de eerste vijf jaar van je onderneming.

Het is afhankelijk van het aantal uur dat je in een kalenderjaar aan je bedrijf besteedt of dit voordeel op jou als zzp-er of starter van toepassing is. Als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf besteedt in het kalenderjaar is dit op jou van toepassing.

Als je naast ondernemer ook ergens anders in loondienst bent, dan kom je hiervoor in aanmerking als je meer tijd aan je eigen bedrijf besteedt dan aan je andere baan. Maar medegerechtigde krijgen bijvoorbeeld deze aftrek niet.

Om meer informatie te kunnen vinden over het “urencriterium” van de belastingdienst en om te weten welke uren meetellen,   kijk je op deze pagina van de Belastingdienst.

Verder bestaan er nog meerdere aftrekposten voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Zo bestaat er onder andere de MKB-vrijstelling. Je hoeft in dit geval geen belasting te betalen over 14% van de winst die hebt gemaakt. Verder bestaat er een investeringsaftrek en een fiscale oudedagsreserve.

Meer informatie over de belastingaangifte voor ondernemers kun je vinden op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/ondernemers