Algemeen

Nummerbehoud bij overstap naar andere bank2 min lezen

By 23 juni 2016 No Comments

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) claimt dat het mogelijk moet zijn om bij een overstap naar een andere bank je rekeningnummer mee te nemen.

Daarmee is de drempel lager om over te stappen naar een andere bank. Dat houdt banken scherp en bovendien is het goed voor de concurrentie, stelt de ACM.

Veel mensen vinden een overstap te veel gedoe en beginnen er daarom niet aan. Het meenemen van het eigen nummer moet het voor makkelijker maken om over te stappen.

Door sneller voor een goedkopere rekening te kunnen kiezen kunnen bedrijven en consumenten in tien jaar tijd zo’n 400 miljoen euro besparen, berekende de ACM. Bovendien zal toenemende concurrentie tussen banken resulteren in lagere tarieven en verbeterde dienstverlening.

Eerst in Europa

Het meenemen van een bankrekeningnummer kan voorlopig alleen in Europa. De toezichthouder roept beleidsmakers in andere landen op zich aan te sluiten.

Kosten?

Hoeveel het gaat kosten om het behoud van rekeningnummers binnen Europa te realiseren, hangt af van de vorm waarin dit plaats gaat vinden. De ACM wil toe naar een methode waarin consumenten en bedrijven gaan bankieren met een unieke alias, vergelijkbaar met een mobiel telefoonnummer. Onderzoek naar de kosten en baten moet snel worden gestart, omdat “het een ingewikkeld onderwerp is”.

Meerdere mogelijkheden

Betaalvereniging Nederland, die zich namens banken en betaalinstellingen bezighoudt met vraagstukken over betalingsverkeer, ziet het meenemen van het rekeningnummer als een van de mogelijkheden om makkelijker over te stappen.

Woordvoerder Berend Jan Beugel: ”De Europese Centrale Bank kijkt al naar meerdere opties. Zo wordt ook bekeken of aliassen, zoals je persoonlijke telefoonnummer, zouden kunnen worden gebruikt.”

In Nederland bestaat al een goed functionerende overstapservice voor betaalrekeningen, die in het buitenland vaak als voorbeeld dient, volgens Beugel. ”Maar dit moet, zoals de ACM al zegt, in de eerste plaats op Europees niveau worden geregeld.”

Vóór nummerportabiliteit

SNS Bank laat in een reactie weten een groot voorstander te zijn van nummerportabiliteit. “Mensen wisselen nog te weinig van bank, er zijn te veel belemmeringen. De markt zit op slot. Wat ons betreft verandert dit zo snel mogelijk”, stelt de bank.