Algemeen

OESO: Nú economie stimuleren1 min lezen

By 28 november 2016 No Comments

Veel landen hebben de komende jaren volop mogelijkheden om hun eigen economie te stimuleren vanwege de lage rente. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens deze denktank van de rijke landen blijft de economische groei al vijf jaar achter bij de mogelijkheden. Daarom moeten landen hun economische groei stimuleren door meer te investeren.

De drastische bezuinigingen van de afgelopen vijf jaar in combinatie met de lage rente hebben daar voldoende ruimte voor gecreëerd. OESO-landen kunnen volgens de economen gemiddeld drie tot vier jaar lang hun tekorten inzetten om de economie te stimuleren, zonder dat dit invloed heeft op hun schuld op langere termijn. Gedacht wordt aan investeringen in onderwijs, onderzoek (R&D) en infrastructuur.

Groei

Hiermee kan de groei van de wereldeconomie stijgen tot 3,5 procent, volgens de OESO. De afgelopen jaren werd een groei van 3 procent bereikt. Als daarnaast de internationale handel aantrekt, kan de groei nog sneller gaan. De OESO waarschuwt ervoor dat protectionisme veel meer nadelen dan voordelen heeft, voor het land dat zichzelf tegen internationale concurrentie denkt te beschermen.

Voor Nederland wordt in 2017 een economische groei van 2 procent voorzien, gelijk aan 2016. Het Centraal Planbureau (CPB), voorspelde eerder al een groei van 1,7 procent in 2016 en 2017.