Algemeen

Ondernemer tijdens de Ramadan2 min lezen

By 10 mei 2019 mei 13th, 2019 No Comments

Vandaag heb ik een kijkje mogen nemen in het restaurant Safir in Rotterdam. Dit pand heeft een prachtig uitzicht op de Entrepothaven.

De eigenaar Lars ontvangt mij vriendelijk en geeft mij gelijk een historisch lesje over het prachtige pand waarin zijn restaurant zich bevindt. Dit was vroeger een specerijenopslag, de stenen muren zijn hier nog het prachtige bewijs van.

Restaurant Safir is al 27 jaar een begrip, burgemeester Aboutaleb en Wouter Bos hebben hun magen er al eens gevuld. Maar volgens Lars is de populariteit van de Iftar buiten de deur pas de laatste 2 á 3 jaar toegenomen. Op mijn vraag hoe dit komt heeft hij een duidelijk antwoord: “Tegenwoordig bestaan gezinnen uit twee verdieners. Het is niet meer zoals vroeger waarbij de man meestal werkte en de vrouw thuis bleef. Mensen gaan vaker door de weeks uit eten en hebben na een lange dag werken niet altijd nog zin om in de keuken te staan. Hierdoor komen er ook vooral jonge mensen naar ons Iftar buffet.”

Voor het Iftar buffet worden in restaurant Safir traditionele Marokkaanse gerechten bereid. Lars zegt steeds meer concurrentie om zich heen te zien.  “Maar dit is vooral de Arabische en/of Franse keuken, wij bereiden M’semen (verse Marokkaanse pannenkoeken) met schebakia (Marokkaanse koekjes), dadels, honing, gekookt ei en Harira (Marokkaanse soep).”

Tijdens de Ramadan opent de keuken van het restaurant om 17:00 uur, maar in plaats van 22:00 sluit het zijn deuren om 00:00 uur.

“Als ondernemer tijdens de Ramadan kan het best zwaar zijn, maar het went. Ik heb geen last meer van de heerlijke geuren als ik ‘s middags al een deel van de gerechten bereid. Gelukkig maar, anderen zouden hier veel slechter tegen kunnen!”

Of Lars nog een tip heeft voor andere ondernemers? “Ja zeker, het ondernemen kan zwaar zijn maar blijf volhouden! Zorg dat je altijd kwaliteit behoudt en zorg dat je op je personeel kunt bouwen. Ook is het belangrijk met je tijd mee te gaan, waar ik vroeger twee dagen bezig was om één sollicitatiegesprek voor te bereiden, gaat dit tegenwoordig anders. Sta hier voor open.”

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de traditionele Marokkaanse gerechten? Neem dan een kijken op hun website of Facebookpagina!

Leave a Reply