Algemeen

Ondernemer? Zo regel je je energiecontract2 min lezen

By 8 maart 2021 No Comments

Als ondernemer moet je een hoop zelf uitzoeken en regelen. Dan loop je soms  tegen een dingen aan waar je van tevoren niet aan had gedacht of wist. Je energiecontract is zoiets. Ga je voor zakelijke of particuliere energie? En hoe zit het eigenlijk als je vanuit huis werkt? Independer legt het je hieronder uit.

Zakelijk of particulier energiecontract?

Als ondernemer ben je niet altijd verplicht een zakelijk energiecontract af te sluiten. Werk je vanuit huis en gebruik je eigenlijk alleen een laptop? Dan is een particulier energiecontract prima. Het gaat met name om de elektriciteitsaansluiting in je woning. In een particulier huishouden gaat dat vaak een aansluiting van 3 x 25 ampère. Bij een zakelijke kleinverbruiker heeft van een aansluiting van maximaal 3 x 80 ampère. Op zich niet erg, alleen kunnen de netbeheerkosten dan een stuk hoger zijn. Dat terwijl een grotere aansluiting vaak niet eens nodig is.

Kies je ervoor om je particuliere energiecontract te behouden als je gaat ondernemen vanuit je eigen huis? Dan is van tevoren je energie vergelijken een goed idee. Je bent tenslotte meer thuis, dus je energieverbruik verandert. Goed om dan gebruik te maken van het voordeligste tarief voor jouw situatie. Heb je een apart kantoor aan je huis en heb je een zakelijk energiecontract? Dan kun je ook de BTW van je energiekosten aftrekken. Wellicht dat dat het totaalplaatje wel interessant maakt om een zakelijk energiecontract af te sluiten.

Wanneer een zakelijk energiecontract?

Heb je een eigen winkel, salon, restaurant of andere ruimte? Dan is een zakelijk energiecontract vaak wel aan te raden. Je sluit dan vaak een contract af voor de zakelijke ‘kleinverbruiker’. Net als een particulier huishouden, betaal je dan ook een vast tarief per maand. Heb je een elektriciteitsaansluiting groter dan 3 x 80 ampère (vanaf 100.000 kWh) en/of een gasaansluiting groter of gelijk aan 40 m³ per uur? Dan ben je een zakelijke grootverbruiker. Als zakelijke grootverbruiker, is je maandelijkse tarief gebaseerd op je werkelijke verbruik. De energie die je krijgt geleverd is gewoon dezelfde energie als een particuliere zou krijgen, alleen verschilt het in het soort contract. Je kunt alleen zakelijke energie aanvragen als het pand ook daadwerkelijk een zakelijke functie heeft.

Ook als zakelijk gebruiker energie vergelijken

Tegenwoordig is het niet alleen de consument die energie vergelijkt. Steeds meer bedrijven zijn zich ook bewust dat je met je energiecontract kosten kunt besparen. Dat is vaak erg aantrekkelijk voor een ondernemer. Toch kan dit voor een bedrijf vaak een stuk ingewikkelder zijn dan voor de consument. Independer helpt hier graag bij en is daarom een samenwerking aan gegaan met Minder.nl. Dit is een energievergelijker voor zakelijke energiecontracten. Elk formaat bedrijf kan er terecht: zowel de ZZP’er als de zakelijke grootverbruiker en alles daartussen. Zij maken het vergelijken van de contracten een stuk makkelijker. Een overstap naar een andere leverancier is ook met een paar minuten geregeld. Loopt je contract af? Dan ontvang je een voorstel met de beste contracten op dat moment in je mail.

Leave a Reply