Algemeen

Ondernemers die profiteren van de brexit?1 min lezen

By 4 januari 2019 No Comments

De minderheid van bedrijven ziet de brexit niet als tegenslag, maar ziet juist kansen. Dit komt omdat zij kansen zien omzet te kunnen afsnoepen van kleinere concurrenten of omdat zij al ervaring hebben met WTO-handelsregels.

Een handje vol andere bedrijven denken gelijk te kunnen profiteren van eventuele versoepeling van de Britse regels na een brexit. Van alle bedrijven die handel drijven of investeren in het Verenigd Koninkrijk beoordeelt zijn zakelijke vooruitzichten na een brexit als ‘goed’ tot ‘zeer goed’

Wie zijn deze optimisten?

Grote bedrijven met kleinere concurrenten, zij denken dat het een concurrentievoordeel gaat opleveren ten opzichte van kleinere bedrijven. Daarnaast hebben zij zich meestal beter voorbereid op een eventuele brexit dan kleinere bedrijven. Maar ook onder de kleinere bedrijven bevinden zich veel optimisten. Zij hebben zich misschien minder goed voorbereid, maar hebben op dit moment de conjuncturele wind in de rug.

Wereldhandelsorganisatie

Wanneer er een ‘harde’ brexit zal plaatsvinden hebben ondernemers die al zaken doen met landen buiten de EU een kennisvoordeel. Zij zijn bekend met Wereldhandelsorganisatie (WTO). Deze worden dan de norm voor grenscontroles en importheffingen.

Geschatte impact

Ondernemers die alleen producten verkopen verwachten vaker dat een brexit een redelijke grote impact op hun bedrijf zal krijgen. Ondernemers die een combinatie van product en dienst aanbieden, denken dat een brexit minder invloed zal hebben.

Leave a Reply