Algemeen

Ondernemers onzeker over financiële kennis1 min lezen

By 29 november 2016 No Comments

Veel ondernemers denken onvoldoende financieel onderlegd te zijn. Het inschatten van de winstgevendheid van hun activiteiten in de toekomst wordt bijvoorbeeld erg lastig gevonden. Dit zegt de Kamer van Koophandel (KvK) naar aanleiding van een onderzoek onder 1.676 ondernemers.

Ondernemers zijn vooral onzeker over hun kennis over de fiscale wetgeving over inkomstenbelasting (49 procent), de basisprincipes voor het opstellen van een balans en winst- en verliesrekening (52 procent) en benodigde cijfers voor een rentabiliteitsprognose (54 procent).

Bijna twee derde van de mkb’ers en de helft van de zzp’ers kreeg in de afgelopen drie jaar te maken met een ongewenste financiële situatie. Een kwart van de ondernemers moest eigen geld bijleggen om een zakelijk tekort te compenseren.

Ondernemers die wèl voldoende financiële achtergrond hebben, presteren vaak beter dan ondernemers die hierin minder onderlegd zeggen te zijn. Volgens de KvK hebben veel vragen die ondernemers stellen te maken met een gebrek aan kennis over geldzaken.