Algemeen

Ondernemers positief over 20171 min lezen

By 24 november 2016 No Comments

Het mkb heeft hoge verwachtingen voor volgend jaar. Men verwacht meer omzet, meer ruimte voor investeringen en meer banen. Dit geldt met name voor ondernemers uit het middenbedrijf (50 tot 250 medewerkers), aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 40 procent van het middenbedrijf verwacht meer omzet in 2017. Slechts 6 procent gaat uit van een lagere omzet. Een klein sommetje leert dat dus bijna 35 procent van de ondernemers in het middenbedrijf positief is over het komende jaar.

Het kleinbedrijf (vijf tot vijftig werknemers) is minder enthousiast, daar verwacht iets meer dan 20 procent positieve ontwikkelingen. Volgens het CBS is het kleinbedrijf doorgaans minder optimistisch.

Grootbedrijf

Het grootbedrijf is zeer positief gestemd. Meer dan vijftig procent denkt meer omzet te maken. Ook hogere exportcijfers en meer personeel zijn doelen die in het verschiet liggen.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen binnen het mkb is groeiende. Opmerkelijk is dat juist het ondernemersvertrouwen in het kleinbedrijf het grootst blijkt te zijn. Tot en met het tweede kwartaal waren zij juist minder optimistisch.

Toenemend optimisme

Het vertrouwen is het grootst bij mkb’ers in de bouw, maar ook de sectoren horeca, het onroerend goed, de handel en de informatie en communicatie zijn toenemend optimistisch gestemd.