Algemeen

Ondernemers vrezen voor robotisering van de markt1 min lezen

By 20 juli 2017 No Comments

Een nieuw onderzoek onder ondernemers heeft aan het licht gebracht dat maar liefst 25% verwacht dat robotisering een negatieve impact gaat hebben op de onderneming. Met een flinke groei in het aantal bedrijven dat bezig is met robotisering is het de komende jaren dan ook afwachten wat deze nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen.

De robotisering van menselijke taken wordt de komende jaren steeds belangrijker. Machines kunnen bepaalde taken efficiënter en sneller uitvoeren dan mensen. Vooral bij taken die veel denkwerk vereisen zullen machines steeds meer overnemen. Denk aan boekhouders die niet langer nodig zijn omdat zelflerende algoritmes kunnen helpen om de financiële administratie op te pakken.

 

Toch veel hoop voor automatisering

Daartegenover zijn ondernemers ontzettend enthousiast over de automatisering van bepaalde taken. Dit kan op zowel korte als lange termijn ontzettend veel winst opleveren, zowel op het gebied van tijd als omzet. Het automatiseren van herhaalbare taken is bijzonder effectief en kan veel kosten besparen. Zo is er de laatste jaren binnen de wereld van e-commerce fulfilment ontzettend veel gebeurd op het gebied van automatisering, een trend die de komende jaren alleen nog maar verder voortgezet zal worden.

 

Automatisering bestaat al enkele jaren, terwijl robotisering een opkomende trend is. 4 Op de 5 ondernemers geeft aan dat automatisering een positieve toekomst voor het bedrijf biedt. De kans is groot dat deze mening over enkele jaren ook overslaat op robotisering. Tenslotte gaf een groot deel van de ondernemers ook bij de komst van automatisering aan dat dit tot negatieve gevolgen voor de onderneming kon leiden. De verdere automatisering binnen bedrijven pakt ieder jaar weer goed uit, dus dit zullen wij hoogstwaarschijnlijk ook bij robotisering terugzien.