Algemeen

Ondernemers willen vooral versoepeling ontslagrecht1 min lezen

By 27 februari 2017 No Comments

Ondernemers willen minder regeltjes en rompslomp bij het ontslaan van een personeelslid. Daarbij vinden veel ondernemers dat de AOW-leeftijd omhoog mag.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek, het zogeheten ‘Ondernemerskieskompas’ van BNR Nieuwsradio en MKB-Nederland, dat door drieduizend ondernemers werd ingevuld.

Vooral ondernemers uit het mkb (bijna 90 procent van de deelnemers) met een bedrijf tot vijftig werknemers willen dat het makkelijker wordt om werknemers te ontslaan. “Hoe kleiner het bedrijf, hoe meer ze dat ontslagrecht willen versoepelen”, aldus politicoloog André Krouwel.

Dat is logisch. Voor een kleine ondernemer is het immers een veel groter risico om personeel aan te nemen dan voor een grotere ondernemer. En dat geldt voor veel meer aspecten dan alleen het financiële.

Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers vindt dat de AOW-leeftijd omhoog kan. Hoogleraar arbeidsrecht Ferdinand Grapperhaus zegt daarover: “Ze hebben heel goed door dat het niet verhogen van de AOW-leeftijd niet betaalbaar is voor de generaties na ons”.