Algemeen

Ondernemersverhaal – Ik ben de derde generatie en hierna houdt het op!3 min lezen

Door: 21 juni 2017 Geen Reacties

Jan Verkaik (56): ‘Ik sta al 40 jaar op de markt. Mijn opa begon vlak na de oorlog als kaasboer op de markt. Later ging mjjn vader bij hem in de zaak en weer later mijn broers en ik. Daarna houdt het ook op, want geen van onze kinderen heeft er zin in de zaak voort te zetten. Een bedrijf kun je verkopen, maar een standplaats op de markt natuurlijk niet, dus dat wordt nog even goed nadenken.’

‘We wonen in Haastrecht en daar is ook ons pakhuis, de ‘Kaashal’. Op donderdag en zaterdag geopend voor publiek, met een mooi breed assortiment, zelfs noten en zuidvruchten. Op maandag zijn we altijd in het pakhuis. Die dag gebruiken we om alles te organiseren voor de dagen dat we op de markt staan.’

Op de markt werkt het anders

‘Marktdagen zijn heel intensief. Je staat om half vijf op, om zes uur ben je op de markt en ga je opbouwen, want om acht uur staat de eerste klant voor je neus. Daarna is het doorwerken, afhankelijk van op welke markt je staat, tot vier uur ’s middags. Daarna afbreken en naar huis. Het zijn lange dagen. We zijn bovendien erg afhankelijk van het weer. Als het erg koud en nat is, komen er minder mensen naar de markt. En omgekeerd, als het erg warm is ook niet.’

‘De hoogtijdagen van de markt, tenminste voor zover ik het heb meegemaakt, waren de jaren ‘80 en ‘90. De markt zat nog in het systeem van elke huisvrouw. Die heb je nu veel minder en dat is merkbaar. Tweeverdieners kopen gewoon bij de supermarkt. Het is een feit dat 85 procent van de huidige kaasomzet door supermarkten gemaakt wordt. Een groot deel van ons assortiment van destijds is dan ook in het schap van de supermarkt terecht gekomen. Maar dan heb ik het bijvoorbeeld ook over margarine en slasaus. In plaats daarvan krijgen we nu veel meer vraag naar ambachtelijke boerenproducten. Het is wel een interessante verschuiving.’

‘Zo’n vijf, zes jaar geleden ging het een paar jaar niet zo goed. Er kwamen steeds minder mensen die gingen inkopen op de markt. Maar de laatste vier jaar gaat het gelukkig steeds beter. Rijk word je niet van op de markt staan, maar we kunnen er goed van leven.’ 

Veel nieuwe kaasboeren
‘

Dat er zoveel kaasboeren bijgekomen zijn, ja, dat las ik ook. Maar daar merk je op de markt niets van. Het is heel afgebakend wat er op de markt mag staan. In Schiedam Centrum mogen bijvoorbeeld maar drie kaaskramen staan. Mijn broer Chris en ik hebben daar allebei een kraam. Al heel lang, trouwens. Zo bestrijken we letterlijk tweederde van de markt. Dat geeft een bepaalde zekerheid en dat is fijn.’

‘Toen ik op de markt begon, had je een vakdiploma nodig, een middenstandsdiploma en een Kamer van Koophandel inschrijving. Hoe dat tegenwoordig zit, weet ik niet.’

De week van Verkaik:

Di – Markt Schiedam Bachplein

Do – Markt Delft Centrum

   – Kaashal Haastrecht

Vr – Markt Schiedam Centrum

Za – Markt Rotterdam Zuid

     – Kaashal Haastrecht

Verkaik Kaashandel


Hoogstraat 146


2851 BK Haastrecht

T 0182 – 502285