Algemeen

Ondernemersverhaal – ‘Wat de mkb’er bezielt!’3 min lezen

By 20 maart 2017 No Comments

René B. Janssen (47) verzeilde ooit bij toeval in de rechtspraktijk. Hij wilde eigenlijk bij de Marine, maar werd afgekeurd… geen S5 zegt hij lachend, maar longproblemen. Hij werkte zich op door het volgen van cursussen en opleidingen, waarna hij uiteindelijk in 2010 zijn eigen rechtskundige praktijk startte, naast een vast dienstverband, voor de zekerheid.<p<Hij is rechtskundig adviseur in zaken die vooral mkb'ers raken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om administratieve zaken, zoals ondersteuning bij de financiële administratie. En als direct gevolg daarvan de advisering bij incasso van onwillige debiteuren.

Globaal gezien kun je zijn praktijk inzetten bij alle juridische, fiscale en administratieve problemen die een onderneming kunnen treffen en zelfs bedreigend kunnen zijn voor het voortbestaan ervan. Maar ook voor begeleiding bij het verantwoord doorgroeien van een onderneming.

René B.?

‘Ja, dan word ik makkelijker gevonden op internet. Er zijn namelijk erg veel mensen die René Janssen heten. Ik heb er een gewoonte van gemaakt die letter ‘B’ te gebruiken. Het is gewoon de initiaal van mijn tweede voornaam, Bernardus.’

Alles is relatief

‘Als ik één ding heb geleerd, is dat succes heel relatief kan zijn. Een ondernemer kan uiterst succesvol zijn en er hoeft maar ‘dit’ te gebeuren, of hij valt in een enorm gat. Terwijl er geen aanwijsbare sprake is van ‘eigen schuld’. Ik heb het vaak zien gebeuren. Er is dan vaak veel inzet nodig om in eerste instantie de schade te beperken en vervolgens het tij zo te keren dat het uiteindelijk allemaal weer goed komt. Aan de kant blijven staan en zeggen: ‘Jij komt er wel weer bovenop’ is voor mij geen optie,’ aldus René.

Ondersteuning

Wat veel voorkomt in zijn praktijk is de ondersteuning van ondernemers bij boekhoudkundige vraagstukken of fiscaliteiten. Ook wordt hij vaak ingeschakeld (door bewindvoerders) bij schuldhulpverleningstrajecten voor zowel particulieren als (ex-)ondernemers.

Samenwerking gewenst!

Bureau RC&A valt op te splitsen in drie delen. Een juridische-, een administratieve- en een consultancydivisie. In deze gebieden wordt vaak samengewerkt met derden.

René is dus altijd op zoek naar partijen die met RC&A samen willen werken op projectbasis. Andersom zoekt hij ook aansluiting bij projecten die passen bij het profiel van RC&A.

‘Daarbij werk ik graag samen met getalenteerde jonge professionals. Ik merk dat er in zo’n samenwerking vaak sprake is van wederzijdse inspiratie. Jonge mensen hebben vaak verfrissende nieuwe inzichten. Dat houdt mij scherp. Andersom kan ik, doordat ik veel ervaring heb, vaak situaties beter inschatten.’

NVRA

Als rechtskundig adviseur is René aangesloten bij de beroepsvereniging NVRA (Nederlandse Vereniging van Rechtskundige Adviseurs). Daarvoor moet je eerst door een ballotage; je moet aan vrij hoge eisen voldoen. En je bent verplicht je kennis steeds bij te spijkeren, ook wel ‘permanente educatie’ genoemd. En is er sprake van tuchtrecht. Er vindt regelmatige toetsing plaats.

‘Toen ik ooit helemaal onderaan begon in mijn eerste baantje in de rechtspraktijk, was mijn toenmalig directeur secretaris van deze vereniging. Geballoteerd worden door deze club betekende voor mij dan ook een bijzondere mijlpaal.’

Bureau RC&A

Postbus 4272

3102 GE Schiedam

Tel: +31 (0)10 473 73 77

www.bureau-rca.nl