Algemeen

Ondernemersvertrouwen sterker dan ooit1 min lezen

By 18 mei 2017 No Comments

De ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven zijn sinds het begin van de metingen in 2008 nog nooit zo positief geweest. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, voor het derde kwartaal op rij verbeterd en kwam uit op een gemiddelde van 15,5 punten. 

De verwachtingen voor de toekomstige kwartalen zijn ook positief, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Grote sprong
Onbetwiste winnaar van het afgelopen kwartaal is de sector informatie en communicatie (bijvoorbeeld uitgeverijen, media en ICT-bedrijven). Het ondernemersvertrouwen in deze sector maakte een sprong van 12 punten in het afgelopen kwartaal naar 23,4 punten.

Delfstoffen en Bouw
Het ondernemersvertrouwen in de delfstoffenwinning verbeterde. Maar met minus 2,8 punten is de vertrouwensindicator in deze sector nog steeds negatief. Delfstoffenwinning is de enige sector met een negatieve score.

Het ondernemersvertrouwen in de bouwsector is, zoals steeds in het voorgaande half jaar het hoogst van alle sectoren.

Deze juichende cijfers staan in schril contrast met het onderzoek van Allianz, waar wij vandaag een artikel over plaatsten, waaruit bleek dat vooral zzp’ers en kleine mkb’ers niets merken van de aantrekkende economie.