Algemeen

Ontslagrecht groot struikelblok voor de politiek en bonden1 min lezen

By 5 september 2017 No Comments

Met een deadline van 1 september kwamen verschillende politieke partijen, vakbonden en werkgevers enkele maanden geleden samen om nieuwe wetten samen te stellen voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Één van deze wetten draaide om het ontslagrecht: het moet voor werkgevers gemakkelijker worden om personeel te ontslaan. Daar kwam nog bij dat de vakbonden juist willen dat ZZP’ers duurder werden, zodat werkgevers eerder geneigd zijn personeel aan te nemen.

 

Inspanning voor een sociaal akkoord

Beide kanten hebben zich, samen met de vier formerende partijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, gebogen over deze nieuwe rechten voor werknemers en werkgevers. Dit had als primaire doel om uiterlijk 1 september tot een sociaal akkoord te komen. In dit akkoord moesten de nieuwe wet- en regelgevingen rondom deze nieuwe rechten worden beschreven.

 

Het is de politieke partijen in samenwerking met de bonden niet gelukt om tot een akkoord te komen. Dit betekent dat er op dit moment nog steeds onduidelijkheid is op welke manier het voor werkgevers verandert hoe zij met het ontslag van personeel om moeten gaan. Daarnaast blijven ZZP’ers onzekerheid houden over het feit of bedrijven nu wel of niet nieuwe medewerkers aannemen tegenover het inhuren van een ZZP’er.