Algemeen

Onzekerheid ZZP’ers zal langer aanhouden1 min lezen

By 12 juli 2017 No Comments

De Nederlandse overheid is al enkele jaren bezig om nieuwe wetten samen te stellen voor ZZP’ers. Deze wetten richten zich vooral op de schijnzelfstandigheid. Er worden steeds meer ZZP’ers ingehuurd als vervanging voor medewerkers, waardoor bedrijven de sociale lasten die zij voor medewerkers moeten betalen kunnen omzeilen.

In 2018 moeten er nieuwe maatregelen komen om het aantal schijnzelfstandigen te verlagen. Dit brengt aanzienlijk meer onzekerheid en werk met zich mee voor zowel de opdrachtgever als de ZZP’er. De individuele voorwaarden van het contract moeten eerst tussen beide partijen worden opgesteld onder de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA), waarna de Belastingdienst het contract beoordeelt.

 

Deze nieuwe wet brengt tot nu toe echter alleen maar vertraging en extra problemen met zich mee. Het is nog niet volledig duidelijk waar de contracten aan moeten voldoen, waardoor de contracten heen en weer worden gestuurd voordat deze rechtsgeldig zijn verklaard. Hierdoor kan de beloofde doorlooptijd van 6 weken in enkele gevallen oplopen tot 14 weken. Dit brengt negatieve gevolgen voor zowel de opdrachtgever als de ZZP’er met zich mee.

 

Boetes bij overtreding

De Belastingdienst heeft plannen om boetes uit te schrijven wanneer een opdrachtgever en ZZP’er de wet overtreden. Deze boetes richten zich op samenwerkingscontracten die er uiteindelijk op neerkomen dat de ZZP’er werk doet dat hij of zij ook in loondienst kan doen. Tot 1 juli 2018 zullen er nog geen boetes uitgeschreven worden, omdat er op dit moment nog niet zeker is aan welke regels opdrachtgevers en ZZP’ers moeten voldoen. Dit is al eerder uitgesteld en de kans bestaat dat deze nieuwe handhaving ook weer later dan 1 juli 2018 zal ingaan.