Algemeen

Overheid geeft slecht voorbeeld als opdrachtgever zzp’ers1 min lezen

Rijkswaterstaat is niet de enige overheidsinstelling die zzp’ers de eerste 14 dagen bij wijze van “inwerkperiode” niet uitbetaalt. Het blijkt bij overheidsinstellingen schering en inslag te zijn.

Voor een zelfstandige betekent het dat er twee weken lang geen inkomsten binnen komen, terwijl de kosten wel gewoon doorlopen. Het is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de zzp’er zelf om te beslissen of een investering van twee weken gratis werken opweegt tegen de inkomsten die daarna volgen. Maar fraai opdrachtgeverschap is het niet van de overheid, die zich eigenlijk als lichtend voorbeeld zou moeten gedragen in deze.

Overheid richt zich teveel op prijs en niet op kwaliteit
Het lijkt alsof in het aanbestedingsbeleid van overheidsbedrijven en ministeries de laatste jaren de nadruk te veel ligt op de prijs. Terwijl de kwaliteit van het geleverde minder belangrijk lijkt te zijn. Besparen is prima, maar er is een duidelijke grens. Die is bereikt wanneer het gebrek aan bereidheid om geld uit te geven resulteert in onvoldoende professionaliteit bij de uit te voeren overheidstaak. De balans mag niet naar de verkeerde kant doorslaan.

Aandacht in kabinetsformatie voor rol als opdrachtgever
Goed opdrachtgeverschap, met name bij de overheid die daarin een voorbeeldfunctie hoort te vervullen is een onderwerp dat volgens verschillende zelfstandigenorganisaties tijdens de kabinetsformatie aan bod zou moeten komen. Daarom vroegen zij hier in een brief aan formateur Schippers aandacht voor.

Kijk ook: EenVandaag, 3 mei 2017