Algemeen

Overwerken, wie doet dit het meest?1 min lezen

By 2 augustus 2018 No Comments

Ondertussen is bekend dat overwerken niet goed is voor de gezondheid. Dit blijkt uit verschillende studies. Uit onderzoek is vaker gebleken dat er een verband is tussen het langdurig overwerken en vooral hartziektes. Toch wordt er nog veel overgewerkt. Maar door wie?

Het CBS heeft een enquête gedaan van de beroepsbevolking om na te gaan wie het meest overwerkt. Zij hebben werknemers tussen de 15 en 75 jaar gevraagd of ze nooit, soms of regelmatig overwerken. Uit dit onderzoek blijkt dat één derde van de werknemers regelmatig overwerkt.

De statistieken per type beroep

Als er gekeken wordt naar het type beroep is te zien dat managers het meest overwerken. Maar liefst 56% werkt regelmatig over. Deze groep wordt gevolgd door pedagogische groepen, zoals werknemers in het onderwijs, waarvan bijna 45% regelmatig overwerkt. De beroepen waarin het minst vaak wordt overgewerkt zijn de dienstverlenende beroepen, waarvan een 18% regelmatig overwerkt, en agrarische beroepen, waarvan bijna een 21% regelmatig overwerkt.

Ook valt op dat mannen vaker regelmatig overwerken dan vrouwen. Van de mannelijke werknemers werkt een 32% regelmatig over. Dit percentage is bij de vrouwen 26%. Ook is uit de cijfers te zien dat mensen met een voltijdbaan vaker regelmatig overwerken. Namelijk 38%. Van de werknemers met een deeltijdbaan is dit een 21%. Verder is te zien dat de leeftijdsklasse van 25 tot 35 en de hoogopgeleiden het meest overwerken.

Werk niet te vaak over

Soms is overwerken noodzakelijk, maar regelmatig overwerken is niet goed. Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk om genoeg rust te krijgen en te herstellen. Te veel werken kan leiden tot minder productiviteit en op lange termijn kan het gevolgen hebben voor de gezondheid.

Leave a Reply