Algemeen

Periode van onzekerheid voor bedrijfsleven1 min lezen

By 9 november 2016 No Comments

Nu Donald Trump gekozen is tot president breekt er een periode van grotere onzekerheid voor het Nederlandse bedrijfsleven dat zakendoet in de Verenigde Staten.

“Het blijft uiteraard spannend wat er gaat gebeuren. Zeker met deze aanstaande president”, aldus econoom Bert Colijn van ING.

Met het voornemen Amerikaanse bedrijven meer te beschermen, zal de handel met de Verenigde Staten onder druk komen te staan. De koers van de dollar daalde onmiddellijk. Of dit een aanhoudende tendens is, is afhankelijk van de snelheid waarmee de onrust wordt weggenomen.

Investeringen

“Op het moment dat er grote barrières worden opgeworpen met de VS, zorgt dat voor onrust. Maar in eerste instantie, lijkt zijn focus meer op de Pacifische kant van de VS te liggen. Hij heeft veel geageerd tegen China en Mexico.”

“Maar het blijft natuurlijk ook een zakenman. Dus hij weet dat het vertrouwen van het buitenland in de VS belangrijk is. Het is ook in het belang van de VS dat er geen grote schok komt.”

De VS is één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. In 2014 werd omgerekend voor 300 miljard dollar geïnvesteerd in de Verenigde Staten vanuit Nederland. Daarmee staat Nederland op de derde plaats als land dat investeert in de VS.

Handelspartner

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen Europese landen er niet zomaar vanuit gaan dat Amerika “de boontjes wel dopt op het wereldtoneel”. “Dit vraagt om een slagvaardige EU op terreinen als handel, klimaat, defensie en migratie.”

“De VS is onze belangrijkste handelspartner buiten de EU. Onze economieën zijn afhankelijk van stabiele en open handelsrelaties. Intensievere samenwerking op dit vlak biedt de kans wereldwijde standaarden op bijvoorbeeld milieu en sociaal terrein naar een hoger plan te tillen.”