Algemeen

Positieve verwachtingen Nederlandse ondernemer1 min lezen

By 22 mei 2016 No Comments

Over het algemeen genomen is ondernemend Nederland onveranderd positief dat meldt o.a. het CBS en de kamer van Koophandel. Met name de informatie en communicatie en de horeca zijn positief, in de detailhandel daalde juist het vertrouwen. De ondernemers verwachten een uitbreiding van de werkgelegenheid.

In de sector informatie en communicatie nam het vertrouwen het sterkst toe, van 9 naar 15. Met 19 is de groothandel het meest positief. Ondanks dat de industrie het met 5 niet heel positief ziet is dit de hoogste score van deze sector in vijf jaar. Het gemiddelde over het tweede kwartaal komt uit op bijna 9.

In de sectoren autohandel en delfstoffenwinning is het vertrouwen negatief, dit zijn overigens de enige twee sectoren waar dit voor geldt. In de detailhandel is het vertrouwen ook iets gedaald als gevolg van minder positieve omzetverwachtingen en -ontwikkelingen.

Goede verwachtingen werkgelegenheid

Het aantal ondernemers dat uitbreiding verwacht van de werkgelegenheid is hoog, evenals het ondernemersvertrouwen. De verwachting van toename van werkgelegenheid is op zijn hoogst sinds het begin van de metingen in 2008.

In alle sectoren behalve delfstoffenwinning, industrie en persoonlijke dienstverlening wordt een stijging van werkgelegenheid verwacht.