Algemeen

Private lease: hoe werkt dat zakelijk gezien?2 min lezen

By 27 juni 2016 No Comments

Private lease is hot. Op radio, tv en zelfs in de supermarkt vliegen de reclameboodschappen om je oren over dit onderwerp. Maar hoe zit dat nu als je ondernemer bent? MKB Belangen zocht het uit voor je en sprak hierover met Chantal Verlaan. Zij is als zzp’er actief op het gebied van website-optimalisatie & communicatie en is een fervent private lease-rijdster.

We vroegen haar waarom ze haar auto privé least: “Een goede representatieve auto is belangrijk voor mijn werk. Als ik op tijd op een afspraak of bij een opdrachtgever wil verschijnen, moet ik op mijn auto kunnen vertrouwen. Bij private lease zijn de auto’s fonkelnieuw of in een beperkt aantal gevallen jong gebruikt. Weinig risico op pech dus.”

Maar hoe zit dat dan financieel? Chantal: “Financieel is het voor mij ook een prima oplossing. Ik rij in een nieuwe auto, maar hou het aankoopbedrag hiervoor in m’n portemonnee. Ik profiteer van de hoge korting op de aanschafprijs die de lease-maatschappij heeft onderhandeld via een aantrekkelijk maandelijks lease-bedrag. Bovendien is alles geregeld: verzekering, onderhoud, schade en vervangend vervoer. Ook in dat opzicht zijn er dus geen onaangename verrassingen. Alleen de brandstof betaal ik nog zelf.”

Fiscale voordelen

Je least de auto dus privé. Loop je dan geen zakelijke fiscale voordelen mis? “Aan de ene kant natuurlijk wel als je het over de btw hebt en omdat je het volledige lease-bedrag en de brandstofkosten privé betaalt. Aan de andere kant heb je daardoor geen fiscale bijtelling over het gebruik van de auto en kun je reguliere kilometervergoedingen benutten. Bovendien beperk je op deze manier niet je zakelijke financieringsruimte voor bijvoorbeeld een rekening courant krediet bij de bank. Het is dus een stuk flexibeler.”

“Als je je auto niet gebruikt, kun je je auto verhuren via SnappCar bijvoorbeeld. Bij zakelijke lease is dat niet toegestaan. Ik heb dit nog niet gedaan, maar op het moment dat ik tijdelijk niet of minder werk komt dit wellicht goed van pas”, vervolgt Chantal. “En ik heb ook begrepen dat de tarieven voor private lease gek genoeg vaak voordeliger zijn dan de zakelijke tarieven. Bovendien zijn de voorwaarden aantrekkelijker. De looptijden van het contract zijn vaak korter en je kunt bij bepaalde private lease-partijen makkelijker en goedkoper van het contract af “.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? “Jawel. Extra kilometers moet je ook betalen. Veel rijden kost dus geld. Zolang het echter zakelijke kilometers zijn, vind ik dat uiteraard ook weer prima! Het kan trouwens ook lastig zijn om een private lease contract te hebben wanneer je een hypotheek wilt afsluiten.”

Wil je meer weten over private lease? Sinds kort is er het Keurmerk Private Lease. Bekijk hun website voor meer informatie.

Adrienne van Veen