Algemeen

Private Lease – Voor elk wat wils?4 min lezen

By 15 november 2016 No Comments

Stel: Je moet voor een belangrijke presentatie naar een klant die toevallig 130 kilometer verderop gevestigd is. Je stapt in je vertrouwde oude autootje en gaat op weg. Halverwege sta je stil met pech. Je herinnert je opeens dat je bij de laatste beurt al het advies had gekregen de distributieriem te vervangen. De Wegenwacht bevestigt dat.

Heel vervelend allemaal. Het motorblok van je auto moet compleet vervangen worden en de kosten daarvan zijn torenhoog. Je afspraak met die klant valt in het water en je zit in de zenuwen. Misschien krijg je nu die opdracht niet!

Tot overmaat van ramp weet je niet hoe je thuis moet komen. Er is geen vervangend vervoer. Je rijdt mee met de kraanwagen naar de garage. Daar laat je je auto achter in afwachting van de offerte en gaat met het openbaar vervoer naar huis.

Dan sta je voor de vraag: Nieuwe motor laten plaatsen, of andere auto kopen. Je hebt het er razend druk mee. Je vindt jezelf knap stom; dit hele gedoe heb je aan jezelf te danken!

Kan dat niet anders?

Ja, natuurlijk kan dat anders. Steeds meer kleine ondernemers en particulieren kiezen tegenwoordig voor Private Lease. Daarmee sluit je een soort abonnement af op het gebruik van een auto. Je betaalt maandelijks een vast bedrag waar alle kosten in zitten. Verzekering, wegenbelasting, enzovoorts. Het enige dat je zelf betaalt is de brandstof.

Deze groei past binnen een veranderende maatschappij waarin mensen steeds minder waarde lijken te hechten aan het begrip ‘eigendom’. Ze kiezen daardoor makkelijker voor het ‘gebruik’ van een auto, gekoppeld aan een abonnementsvorm met een vast maandbedrag. In de mobiele telefonie en elektronica branche is een vergelijkbare trend gaande.

Privatelease, wie doet dat?

Uit peilingen van aanbieders van privatelease blijkt dat een privatelease klant geen vastomlijnd profiel heeft. De redenen waarom mensen kiezen voor deze leasevorm zijn zeer uiteenlopend. Zekerheid over het uitgavenpatroon, ontzorging en kostenbesparing zijn de belangrijkste motieven. 80 procent van de privatelease klanten is tussen 25 en 60 jaar oud. Kortom: Eigenlijk is privatelease geschikt voor iedereen.

Waarom dan geen zakelijke lease?

In de eerste plaats omdat je te maken hebt met ‘privépersonen’, die vaak een hele andere mobiliteitsbehoefte hebben dan iemand met een zakelijk leasecontract. Ze zijn bovendien meestal veel meer kostenbewust, omdat het aangaan van een contract directe gevolgen heeft voor hun eigen portemonnee.

Verschillen

Er blijken wèl opvallende verschillen tussen de privatelease rijder en de zakelijke leaserijder te zijn. Mensen die geïnteresseerd zijn in privatelease zijn vaak nog geen ervaren leaseklanten, waardoor hun vragen een breder en praktischer gebied bestrijken. De door de wol geverfde zakelijke rijder stelt vaak meer financieel gerichte vragen.

De medewerkers van een leasemaatschappij moeten daarop ingespeeld zijn en bij voorkeur ook als aparte unit georganiseerd.

Betrouwbaarheid en betrokkenheid

De komst van een keurmerk privatelease heeft bij veel geïnteresseerden twijfels weggenomen over de betrouwbaarheid van het product. Het keurmerk is samen met de Consumentenbond, AFM en de VNA opgesteld. Betrouwbaarheid, transparantie en onafhankelijkheid zijn belangrijke kernwaarden. Privacy en bescherming tegen overcreditering zijn naar de aanbieders vastgelegd. Toetsing en registratie bij BKR van de financiële verplichting maakt daar ook deel van uit.

Omdat privatelease vaak een kwestie van maatwerk is, is het logisch dat er met je meegedacht wordt over financiële stappen die je in de toekomst wilt maken. Als je van plan bent om op korte termijn een hypotheek af te sluiten, moet je dat aangeven. Het is de bedoeling dat een privatelease contract ontzorgt en vooral niet opeens beperkt. Met de juiste informatie en planning kan gezamenlijk naar de mogelijkheden worden gekeken.

Bij de keuze voor het kopen van een auto, een zakelijk contract of een privatelease contract spelen veel factoren een rol en vaak is het een maatwerk advies. De persoonlijke situatie is doorslaggevend bij het afwegen van de voor- en nadelen. Denk daarbij aan zaken als bijtelling privé gebruik, BTW aftrek, aftrekbaarheid autokosten en vaste maandkosten.

Cijfers

De laatste twee jaar is de ontwikkeling van het product ‘Privatelease’ en het aantal leasecontracten flink gegroeid. ING berekende begin 2016 dat het totaal aantal privatelease contracten in 2020 om en nabij 100.000 zal bedragen. Uit recente cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) blijkt dat halverwege 2016 de teller de 50.000 reeds gepasseerd is. Dus als deze trend zich doorzet, zal de groei veel sneller gaan.