Algemeen

PvdA: minimumtarieven afspreken voor zzp’ers1 min lezen

By 12 januari 2017 No Comments

“Als zelfstandige kun je in veel gevallen geen goed tarief vragen. Sommigen verdienen daardoor niet genoeg voor een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik vind daarom dat je in een aantal sectoren een minimumtarief moet afspreken”, aldus Gijs van Dijk, vice-voorzitter van het FNV en aankomend PvdA-Kamerlid.

Zo’n minimumuurtarief zou volgens Van Dijk in eerste instantie toegepast moeten worden in sectoren waarin uurbeloningen voor zzp’ers laag uitvallen. Van Dijk: “Denk aan de media, de bouw en de zorg.” Een ondergrens in de tarieven zou moeten voorkomen dat zzp’ers meteen buiten de boot vallen als zij door ziekte voor langere tijd niet meer kunnen werken.

Het verkiezingsprogramma van de PvdA bevat een verplichte basisverzekering voor zzp’ers.

Hans Camps

Secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken Hans Camps wil een proef starten met een collectieve verzekering voor zzp’ers.

Camps wil onderzoeken welke groepen zelfstandigen geen basisverzekering nodig hebben en welke juist wèl baat zouden hebben bij een verzekering. Hij wil wel dat zelfstandigen er voorlopig voor kunnen kiezen niet mee te doen met de verzekering.

“Op termijn biedt deze aanpak ook kansen om een stap verder te gaan. Want als we verzekeringen beter kunnen laten aansluiten bij de persoonlijke omstandigheden en voorkeuren van zelfstandigen, dan moet het ook mogelijk zijn om hetzelfde te realiseren bij werknemers”, zegt Camps.

Ook pensioen

Eerder, in 2011, tijdens de aanloop naar de verkiezingen van 2012, bracht de PvdA het minimum zzp-tarief ook al ter sprake. Toenmalig Kamerlid Mariëtte Hamer stelde voor om 150 procent van het minimumloon te hanteren, zodat zzp’ers naast een verzekering voor arbeidsongeschiktheid zelfs financiële ruimte zouden hebben voor een pensioenregeling. Ook Van Dijk wil dat zelfstandigen een pensioen opbouwen.

Vakbonden FNV en CNV zijn al langer voorstander van een bodemtarief voor zelfstandigen.