Algemeen

Ramadan kans voor retailers2 min lezen

By 30 mei 2017 No Comments

Volgens onderzoek van marktonderzoeker Motivaction zijn etnische supermarkten met hun aanbod optimaal ingespeeld op de ramadan. Maar reguliere supermarkten, die ook steeds meer inzetten op de vastenmaand, kunnen deze kans echt beter benutten.

Wat kun je doen en waar liggen de kansen voor retailers tijdens de ramadan? Hier volgen een aantal tips.

Maak gerichte aanbiedingen om de doelgroep te lokken
Turkse en Marokkaanse Nederlanders geven tijdens de ramadan ruim 40 procent meer uit aan boodschappen. Er wordt vaker thuis gekookt en ook vaak voor grotere gezelschappen. Verder doen de meeste mensen overdag boodschappen met een lege maag, waardoor ze vaak meer kopen dan normaal.

Reguliere supermarkten zouden meer op de ramadan kunnen inspelen met aanbiedingen en promotieacties. Veel verkochte producten in die periode zijn sappen, bakproducten, drinkyoghurts en visproducten.

Ook groente en fruit worden veel verkocht in de vastenmaand. Etnische supermarkten bieden deze vaak goedkoper aan. Verder denkt men dat het daar verser is, omdat groente en fruit in de reguliere supermarkt vaak verpakt is in plastic. Hier valt dus nog wel een slag te maken.

Dadels worden ook veel gegeten tijdens de ramadan. In etnische supermarkten worden die in grootverpakkingen verkocht. Dat zou ook een kans kunnen zijn voor andere winkeliers.

Aangepaste openingstijden
Met name voor de horeca en sportclubs liggen hier kansen. Tijdens de vastenmaand eten mensen later op de avond, dus het is fijn als (eet)cafés en restaurants dan nog open zijn. Verder wordt er overdag tijdens de ramadan veel minder gesport: het is warm en mensen hebben minder energie omdat ze overdag niet mogen eten en drinken.

Kledingzaken: feestkleding voor het Suikerfeest
Het Suikerfeest is bij uitstek een gelegenheid om je in de nieuwe feestkleding te steken. Kledingwinkels zouden daarop kunnen inspelen door extra feestkleding in de winkel te hangen, net als tijdens kerst.

Wat is ramadan
Ramadan is de negende heilige maand van de islamitische kalender, de vastenmaand. Dit houdt in dat Moslims gedurende de periode tussen de dageraad en zonsondergang o.a. niet eten en drinken. De Ramadan duurt 30 dagen en wordt afgesloten met het Suikerfeest. Ramadan 2017 duurt van 26 mei tot 24 juni, het Suikerfeest begint op 25 juni tot de avond van 26 juni. Ramadan is voor moslims een maand van bezinning, verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.

Bron: Nu.nl