Algemeen

Randstad: ‘Zzp’ers de dupe van nieuwe wet’2 min lezen

By 7 juli 2016 No Comments

Opdrachtgevers zijn huiveriger om zzp’ers in te huren. De nieuwe wetgeving leidt, zoals al gevreesd werd door zzp’ers, tot minder werk voor zelfstandigen. Uitzendorganisatie Randstad evalueerde de eerste twee maanden van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA).

Per 1 mei 2016 is de VAR (Verklaring Arbeids Relatie) vervangen door de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Het belangrijkste verschil is dat partijen zèlf gezamenlijk moeten beoordelen of er werkelijk sprake is van een ZZP-overeenkomst of niet. Daarvoor biedt de Belastingdienst modelcontracten aan voor diverse sectoren in het bedrijfsleven. Er is sprake van een transitieperiode van een jaar. Dus na 1 mei 2017 is iedere zzp’er verplicht deze modelcontracten te gebruiken. Evenals iedere ondernemer die zzp’ers inschakelt.

Veel bedrijven zijn al overgeschakeld, omdat ze hoge boetes riskeren als ze straks niet aan de regels voldoen.

Randstad denkt dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat er minder zzp’ers zullen overblijven.

Strenge criteria

“De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen. Ook heerst er nog een hoop onzekerheid waardoor bedrijven afwachtend zijn of de keuze maken om geen zzp’ers in te huren”, zegt zzp-programmadirecteur Arco Elsman van Randstad.

Randstad zegt dat de gemiddelde zzp’er die nu nog met een VAR-verklaring werkt in 95 procent van de gevallen niet aan de nieuwe regels kan voldoen. Zij kunnen daardoor niet voor hun opdrachtgever blijven werken.

Schijnzelfstandigheid

Door de nieuwe wetgeving bemoeien bedrijven zich volgens Randstad steeds meer met de vraag of zzp’ers wèrkelijk ondernemer zijn. Vroeger lag de verantwoordelijkheid vooral bij de zzp’er zelf, maar nu lopen bedrijven ook kans om beboet worden als de zzp’er niet aan de regels voldoet.

De nieuwe regels zijn bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag bijvoorbeeld geen gezagsverhouding zijn. In dat geval bestempelt de fiscus de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing worden betaald door het bedrijf.