Algemeen

Razendsnelle toename personeelstekorten1 min lezen

By 14 juni 2017 No Comments

Doordat de arbeidsmarkt zeer snel aantrekt, hebben werkgevers opeens te kampen met personeelstekorten. Voor veel werkgevers is het in hoog tempo steeds moeilijker geworden om de juiste mensen te werven. Salarisverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij deden een gezamenlijk onderzoek.

Bijna twee derde van de ruim duizend ondervraagde personeelsmanagers vreest het komende jaar moeilijkheden te ondervinden bij het vervullen van vacatures. In 2016 had 36 procent van de werkgevers problemen om geschikt personeel te vinden. In 2015 was dat minder dan een kwart.

Waar het voorheen vooral de sectoren ICT en techniek betrof, hebben de problemen zich nu ook uitgebreid naar de gezondheidszorg, de groot- en detailhandel en de industrie. Meer dan 60 procent van de werkgevers heeft moeite om voldoende geschikt personeel te vinden.

Werkgevers in het onderwijs verwachten in 2018 de grootste personeelstekorten te hebben. Bijna 80 procent ziet het donker in.

Noord-Holland-Noord is de zwaarst getroffen provincie. Bijna 90 procent van de werkgevers kan maar moeilijk geschikte mensen vinden. In de regio Rijnmond geldt dit voor 40 procent van de werkgevers.

Bedrijven profileren zich als aantrekkelijke werkgever, onder andere door in vacatures hun bedrijfscultuur en sfeer te prijzen. Verder worden toonaangevende producten, spraakmakende opdrachten en secundaire arbeidsvoorwaarden ingezet als troef.