Algemeen

Recht op ‘nodige’ updates voor elektronica in EU1 min lezen

By 1 februari 2019 No Comments

Als bedrijf heb je altijd te maken met apparaten die afhankelijk zijn van software. Een wetsvoorstel gaat verandering brengen in de updates hiervan, deze moet recht geven op ‘nodige’ updates tijdens een ‘redelijk’ termijn.

Het voorstel komt van de Belgische Europaparlementariër en schrijver van het voorstel, Pascal Arimont. Hij wil dat er voorschriften komen over updates van apparaten zoals ‘slimme’ koelkasten, smartphones, tv’s en andere ‘slimme’ apparaten. Het wetsvoorstel is aangevraagd zodat consumenten recht hebben op de nodige updates voor een periode die als redelijk kan worden aangenomen, dit kan verschillen per apparaat.

Daarnaast komt in dit wetsvoorstel terug dat niet werkende producten zonder kosten gerepareerd of vervangen moeten worden. Mocht de consument niet of niet op tijd naar tevredenheid geholpen  worden, zal er mogelijkheid zijn tot een korting of restitutie.

Ook vindt Arimont dat de bescherming ook in het voordeel van winkeliers en kleine ondernemers moet werken. Dit zal voor ondernemers zorgen voor meer klandizie, naast grote namen als Amazon.

De regelgeving heeft een voorlopig akkoord van het Europees Parlement, maar moet nog langs de raad van de Europese Unie.

Leave a Reply