Algemeen

Record aantal consumenten stapt over van energieleverancier – maar bedrijven veel minder2 min lezen

By 18 november 2016 No Comments

Liefst 17 procent van alle consumenten is in 2016 van energieleverancier gewisseld. De besparing is gemiddeld 300 euro. Dit meldt de Autoriteit Consument en Markt vandaag. Echter, onder bedrijven is dit percentage veel lager, terwijl juist ondernemers een nog veel hoger bedrag kunnen besparen.

De ACM moedigt consumenten aan om over te stappen van energieleverancier: het bespaart geld en de onderlinge concurrentie bevordert de prijzen én de kwaliteit van de geleverde service.

Uit de cijfers van MKB Collectieven, de grootste inkooporganisatie van Nederland voor ondernemers, blijkt echter dat ondernemers sterk achterblijven bij consumenten op dit gebied. Slechts 11 procent van de bedrijven wisselde van leverancier. MKB Collectieven heeft de afgelopen vijf jaar ruim 200.000 energieaansluitingen vertegenwoordigd in collectieve onderhandelingen met energieleveranciers.

Adrienne van Veen, directeur: “Het blijkt dat consumenten ruim de helft vaker overstappen van leverancier. Wij zien vaak dat een ondernemer met zijn privéwoning wél op zoek is naar de beste deal, maar met de bedrijfslocatie jaar na jaar bij de oude leverancier blijft zitten. En dat terwijl het bedrijf een hoger verbruik heeft, waardoor de besparing in euro’s veel hoger uitvalt.

Waar de gemiddelde besparing voor een consument zo’n 300 euro is, loopt deze voor een bedrijf meestal in de duizenden euro’s. Juist daarom lijken veel ondernemers een beslissing uit te stellen: de belangen zijn immers aanmerkelijk groter.

Het gaat er dus om dat je het vertrouwen moet hebben dat je de goede keuze maakt”, zegt Adrienne van Veen. “Daarom is het een goed idee om mee te doen met collectieve inkoopacties. Hiermee is de onderhandelingskracht veel groter en krijg je tarieven die lager liggen dan de tarieven die “standaard” worden aangeboden. Bovendien scheelt het een hoop tijd en moeite om het allemaal zelf uit te gaan zitten zoeken en offertes op te vragen. Ondernemers hebben wel wat beters te doen.

MKB Collectieven organiseert al ruim vijf jaar iedere maand een energiecollectief. De totale besparing die is gerealiseerd voor de deelnemende ondernemers ligt boven de 250 miljoen euro.

De meeste energiecontracten lopen op 31 december af. Dit is het moment om het eerste geld voor 2017 te verdienen!

Energiecollectief voor ondernemers